Slovensko 'Delo': Pad ruskog Arkana ili kako epidemija straha od letenja stiže na Balkan

2
Radiosarajevo.ba
Slovensko 'Delo': Pad ruskog Arkana ili kako epidemija straha od letenja stiže na Balkan
Foto: Anadolija / Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Nakon obaranja aviona s vodstvom "Wagner grupe", balkanski saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina mogu da napuste iluzije o njegovom odnosu prema izdajnicima, piše slovensko Delo u izdanju za 25. august.

Dan nakon potpisivanja deklaracije podrške Ukrajini, dodaje ovaj autor, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikako nije mogao olako pratiti vijest o oborenom avionu punom bivših Putinovih prijatelja.

Dodik ne mora da se plaši, a Vučić?

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, za razliku od Vučića, ostaje lojalan Putinu i (još) ne mora da se plaši letenja.

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

"Inače, dvojica balkanskih lidera su presitne ribe da bi Putin morao da brine o njihovoj lojalnosti, trebalo bi da ga više brine osveta ostataka ruske privatne vojske", citira Delo Blagoja Grahovca, političkog analitičara i penzioniranog generala Ratnog vazduhoplovstva, kojeg su vlasti u Srbiji nazvale "nacionalnim izdajnikom".

Slovenski dnevni list podsjeća da su se u ponedjeljak na neformalnoj večeri o evropskim integracijama sastali lideri zemalja i vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske, Bugarske i Rumunije, a kao gosti sastanku prisustvovale i delegacije Moldavije i Rumunije.

Sastanak u Atini je organizirao premijer Grčke Kirijakos Mitotakis, na 20. godišnjicu potpisivanja Solunske deklaracije, u kojoj su lideri država Europske unije (EU) izrazili podršku širenju Unije na jugoistok.

Tekst slovenskog 'Dela'
Faksimil: Tekst slovenskog 'Dela'

Ideja o ekspanziji koja je zašla u ćorsokak i prije nego što se mastilo osušilo na deklaraciji dogovorenoj u Solunu, ponovo je oživjela početkom ruskog napada na Ukrajinu. Moldavija i Ukrajina su, također, dobile status kandidata prije više od godinu dana i očekuju da će ove godine moći započeti pregovore o pridruživanju, navodi dalje autor.

Susret u četiri oka

U okviru sastanka ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, koji uporno odbija evropske pozive da se uvedu sankcije Rusiji.

"Oni su na sastanku na četiri oka uvjerili da međusobno poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, odnosno Srbije. Detalji sastanka nisu poznati, ali je Vučić potpisao deklaraciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Potpisnici deklaracije su istakli i da Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju spaja evropsko nasljeđe, historija i budućnost", navodi Mihajlović.

Analitičari na Zapadu konvergenciju Vučićevih stavova sa Zelenskim shvataju kao traženje Srbije uvjeravanja da Ukrajina neće priznati Kosovo.

"Srpski desničarski ekstremisti optužuju Vučića da je stao na američku stranu u ratu protiv Rusije, suprotno volji većine Srba. Srpski radikali su čvrsto na strani Putinovog režima, a njihove reči u velikoj meri sumiraju stavove Kremlja".

Ko je bio Jevgenij Prigožin? Od teškog života na ulicama Rusije do bogatstva i fatalnog kraja

Ko je bio Jevgenij Prigožin? Od teškog života na ulicama Rusije do bogatstva i fatalnog kraja

Prigožin kao ruski Arkan?

Kao što je devedesetih godina prošlog vijeka režim predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koristio prljave usluge paravojnih formacija Željka Ražnatovića - Arkana, tako je i Putin omogućio razvoj privatne vojske, Wagnerove grupe pod vodstvom Jevgenija Prigožina.

"Kao što je ratni zločinac Arkan poginuo u atentatu 2000. godine, Prigožin, optužen za ratne zločine, poginuo je u srijedu u oborenom avionu. Pitanje da li Putin treba da se plaši Miloševićeve sudbine čini se retoričkim. Odgovor na pitanje da li Putinovi balkanski saveznici treba da se plaše Prigožinove sudbine čini se zanimljivijim", navodi Mihajlović.

Delo citira Grahovca:

"Putin je pokazao šta čeka one koji mu okrenu leđa. Wagnerovci su kao ranjena zvijer i nekako će pokušati da se osvete Putinu. Putinovi srpski saveznici još ne moraju da se plaše letenja, ali to ne znači da se neće suočiti sa odmazdom za izdaju Rusije. On im sigurno neće priuštiti slično spektakularan kraj."

Vučić je, kako zaljučuje poznavatelj, trenutno najveća prijetnja Vučiću, dok za još jednog saveznika Putina, Dodika, smatra da Hrvatska više podržava njegovu politiku nego Rusija, zaključuje slovensko Delo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije