Skupština KS protiv prepuštanja linija Centrotransu?

Radiosarajevo.ba
Skupština KS protiv prepuštanja linija Centrotransu?


Skupština Kantona Sarajevo ne podržava odluku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, koje je 12 najprofitabilnijih GRAS-ovih gradskih linija prepustio Centrotransu, piše Dnevni avaz.

Istakli su ovo zastupnici u Skupštini KS Enes Zeković (Samostalni zastupnik), Eldar Čomor (SDA) i Adnan Solaković (SBB), članovi skupštinske Radne grupe za rješavanje problema GRAS-a, koji su samostalno razgovarali sa predstavnicima preduzeća GRAS-a.

Jusuf Bubica ministar saobraćaja Kantona Sarajevo je, kako su istakli članovi Radne grupe, odluku o uvođenju Centrotransa na linije donio mimo znanja Skupštine.

Direktorica nije govorila o najavljenom štrajku niti o tome da će moći isplatiti tri zakašnjele plaće radnicima, dok su sindikalisti ostali pri stavu da u ponedjeljak dolaze pred zgradu Vlade KS da protestiraju, a 16. maja stupaju u generalni štrajk.

"Uvođenjem Centrotransa na gradske linije na kojima GRAS opstaje, namjera je pojedinaca da unište imovinu Kantona, odnosno GRAS-a, čiji je Skupština vlasnik. Ovakva odluka ministra Bubice prošla je bez naše saglasnosti i tražit ćemo da se preispitaju potezi koji su bez zakonskog uporišta", rekao je Solaković.

Sastanak je trajao tri sata, a zastupnici su tražili da im se dostave podaci o broju zaposlenika, radnika koji su ispunili uvjete za penziju i broju ispravnih vozila.

Također, zastupnici su od radnika tražili zahtjeve zbog kojih su najavili štrajkove, piše Dnevni avaz.

Radna grupa je tražila i podatke o zaradi GRAS-a na 12 spornih linija koje su prepuštene Centrotransu, te o izmirenim i neizmirenim obavezama Vlade KS prema preduzeću. Također su tražili podatke o broju linija koje su opravdane, ali i onih na kojima preduzeće svakodnevno gubi.

Mubera Begić-Žiga, vršilac dužnosti direktora, govorila je o činjenici da je, od 309 vozila, samo 185 ispravno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije