Skupština KS o javnim kulturnim ustanovama

Radiosarajevo.ba
Skupština KS o javnim kulturnim ustanovama


Skupština Kantona Sarajevo odlučila je danas ne podržati izmjene Odluke koja se odnosila na preuzimanje prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture. Ovim odlukama trebale su biti precizirane dodatne djelatnosti ovih ustanova.

Dosadašnjim odlukama precizirano je da ustanove imaju izvođačku djelatnost, pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti te rad umjetničkih objekata, a izmjenama odluke trebala bi im biti omogućena privredna djelatnost u manjem obimu

Također, ove odluke potrebno je izmijeniti da bi se usaglasili nazivi djelatnosti 14 javnih ustanova s državnim klasifikacijima djelatnosti, usklađenim sa standardima Evropske unije. Kako je na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović pojasnio, Ministarstvo je tražilo od ovih institucija da im dostave informacije o tome koje još djelatnosti trebaju biti regulirane.

Naime, nakon niza sastanaka, 11 ustanova nije dostavilo pismene inicijative za promjenu ili dopunu djelatnosti - samo su tri ustanove to učinile. Ovo je bila i osnovna zamjerka zastupnika - njihovi zahtjevi odnosili su se na to da ustanove dostave te podatke pa da se onda o njima raspravlja.

Nakon što zastupnici nisu usvojili ni Finansijski izvještaj o radu javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2011, s finansijskim planom za 2012, sjednica Skupštine KS je završena, javila je novinska agencija Fena.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije