Skupština KS: Izvještaj o radu kulturnih institucija

Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Izvještaj o radu kulturnih institucija

Razmatranjem 14 izvještaja o radu za prošlu godinu iz oblasti kulture, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo počeli su danas drugi nastavak sjednice prekinute u septembru.

Radi se o sljedećim institucijama: Muzej Alija Izetbegović, Sarajevo art, Bosanski kulturni centar Sarajevo, Biblioteka Sarajeva, Collegium artisticum, Historijski arhiv Sarajevo, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Muzej Sarajevi, MESS - Međunarodni teatarski i filmski festival, Sarajevski ratni teatar - SARTR, Kamerni teatar '55, Pozorište mladih, Sarajevska filharmonija i Narodno pozorište.

Ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić kazao je da su javne ustanove iz oblasti kulture realizirale planirane programske aktivnosti, a gledajući u cjelini 2012. godinu uposleni u ovim institucijama realizirali su više od 1.000 različitih programa.

"Bilo je tu pozorišnih predstava, koncerata, izložbi, gostovanja te izdavačkih projekata, a ove programe pratilo je više od 500.000 posjetitelja. Sredstva koja se iz budžeta izdvajaju diktiraju programe, a u 2013. godini to će biti najviše vidljivo s obzirom da su sredstva za programe smanjenja za 50 posto", istaknuo je Šarić.

Naglašavajući važnost oblasti kulture, Šarić je pozvao da se učini sve kako bi se nivo kulture održao na dostojanstvenom nivou.

Zastupnici će razmatrati još i Izvještaj iz oblasti sporta za 2012. godinu te Izvještaj o radu i poslovanju JP Televizija Kantona Sarajevo za 2011. i 2012. godinu.

Nakon okončanja ove sjednice zakazana je nova sjednica na kojoj bi zastupnici trebali usvajati Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi i Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije