Skup connACTION održan u Sarajevu: Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u budućnost

0
Promotivni tekst
Skup connACTION održan u Sarajevu: Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u budućnost
Foto: Novo Nordisk Pharma / Amer Bajramović

U povodu Svjetskog dana hemofilije u Sarajevu je danas održan događaj pod nazivom connACTION, koji je na jednom mjestu okupio oboljele od hemofilije, hematologe, predstavnike Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, Instituta za populaciju i razvoj i organizatora skupa - kompanije Novo Nordisk Pharma d.o.o. Sa skupa koji je imao za cilj podizanje svijesti o rijetkim oboljenjima kakva je i hemofilija poručeno je da je neophodno da inovacije u liječenju prati i pojednostavljivanje procedura u zdravstvenom sistemu.

Hemofilija, rijetka bolest koja uzrokuje poremećaj krvarenja usljed manjka jednog od faktora zgrušavanja krvi, za Branislava Uzelca iz Banjaluke je, kada mu je dijagnostificirana prije 40-ak godina, predstavljala začarani krug krvarenja. S vremenom, razvoj inovativnih terapija i načina liječenja donio je velike pomake i omogućio duži i kvalitetniji život oboljelih. Velike nade oboljeli polažu u istraživanja novih terapijskih opcija, ali i njihovu dostupnost.

Svoja životna iskustva Branislav, predsjednik Udruženja oboljelih od hemofilije Republike Srpske, ispričao je na događaju upriličenom u Sarajevu u povodu Svjetskog dana hemofilije. Ovaj dan se obilježava 17. aprila svake godine u znak sjećanja na rođendan Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije za hemofiliju.

U automobilu smrti nije bila sama: Pogledajte fotografiju s mjesta pogibije Silvane Armenulić

U automobilu smrti nije bila sama: Pogledajte fotografiju s mjesta pogibije Silvane Armenulić

Na događaju je istaknuto da u Bosni i Hercegovini od hemofilije boluje između 170 i 180 osoba, ali da je njihov put do inovativnih lijekova dug i trnovit.

Tarik Čatić - undefined

Foto: Novo Nordisk Pharma / Tarik Čatić

"Svrha svakog zdravstvenog sistema je da omogući i pruži zdravstvenu zaštitu i usluge svima, da bude ekonomičan i pravičan, u smislu da svi imaju jednaka prava i pristup. U Bosni i Hercegovini je sistem veoma fragmentiran i komplikovan jer imamo 13 ministarstava zdravstva, dakle 13 donosilaca odluka, i 13 finansijera, te sve to pravi komplikacije za pacijente i uzrokuje povećanje troškova, koordinaciju i dovodi u pitanje racionalizaciju poslovanja", istakao je Tarik Čatić, menadžer za pristup tržištu i javne poslove kompanije Novo Nordisk Pharma. On je poručio da cjelokupan zdravstveni sistem, ali i farmaceutski, mora biti podređen pacijentima jer smo svi mi u suštini pacijenti u nekom trenutku života.

Iako inovativni lijekovi živote pacijenata čine dužim i kvalitetnijim, vraćaju vjeru u sigurnost i zdravstveni sistem, a on postaje stabilniji i održiviji jer se smanjuje broj terapijskih komplikacija, hospitalizacija i komorbiditeta, kamen spoticanja za svakog proizvođača su komplikovane procedure. Zbog njih lijeku koji se registruje u Evropskoj uniji treba 1.186 dana da dođe na tržište naše zemlje, objasnila je Ana Petrović, predsjednica Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL).

Ona je istakla i da je u pojedinim kantonima izražena velika nejednakost u segmentu dostupnosti lijekova. Kao posebne probleme navela je i netransparentan proces uvrštavanja lijekova na pozitivne liste, kao i svijest da je inovacija investicija u društvo te da je neophodno pratiti ishode liječenja i na osnovu njih odlučivati koja vrsta oboljenja će biti prioritet za ulaganja, odnosno finansiranje od strane fondova zdravstvenog osiguranja.

"Dodano, mi se loše i slabo usklađujemo sa regulativama EU, a tome u prilog ide i podatak da je Zakon o lijekovima koji je kod nas na snazi iz 2008. godine. Inovativna industrija zagovara primjenu novih alata jer rastuće potrebe pacijenata zahtijevaju nove modele finansiranja zdravstvene zaštite, a u prvom redu lijekova", izjavila je Petrović.

Ana Petrović - undefined

Foto: Novo Nordisk Pharma / Ana Petrović

Svi učesnici današnjeg skupa naglasili su potrebu provođenja preventivnih programa, skrining testova i drugih istraživanja koja pokazuju kakva je naša populacija i daju signale za ulaganje u inovativne lijekove. HPV vakcinacija u Kantonu Sarajevo dobila je pohvale kao pozitivan primjer preventivne aktivnosti.

Doktorica Emina Suljović-Hadžimešić, hematologinja Klinike za hematologiju Kliničkog univerziteta u Sarajevu, govorila je o hemofiliji, njenim uzrocima, obilježjima, te vodičima i principima liječenja, naglašavajući da u liječenju hemofilije učestvuje multidisciplinarni tim sastavljen od stručnjaka iz 11 oblasti.

"Život s hemofilijom je život pod staklenim zvonom i s velikim strahom, zahtijeva edukaciju cijelih porodica i povezivanje s drugima koji imaju isti problem", kazala je i dodala da približno 30 posto pacijenata sa hemofilijom A razvije inhibitorna antitijela. Ipak, uz modernu terapiju očekivani životni vijek i kvalitet života približava se zdravom stanovništvu, dok kod neefikasne terapije uslijedi rana smrt, što se, nažalost, još uvijek dešava u mnogim dijelovima svijeta. Kad je riječ o pristupu liječenju, naša zemlja je svrstavana u grupu srednje razvijenih.

Emina Osmanagić, direktorica Instituta za populaciju i razvoj, govorila je o istraživanju provedenom u 29 udruženja za rijetke bolesti u BiH, koje je pokazalo visok nivo nezadovoljstva, prvenstveno procesom uspostavljanja dijagnoze, ali i otežanom dostupnošću lijekova i nepostojanjem adekvatne pomoći države za terapije i liječenje, nedostatkom educiranog ljekarskog kadra i adekvatnih bolničkih uslova, ali i baze podataka, medicinskih vodiča i sl.

"Nevladin sektor može puno pomoći zdravstvenom sistemu. Savezi oboljelih od rijetkih bolesti su snaga da idemo naprijed", poručila je, između ostalog, Osmanagić.

Vedran Crnogorac - undefined

Foto: Novo Nordisk Pharma / Vedran Crnogorac

Direktor Novo Nordisk Pharma d.o.o Vedran Crnogorac kazao je da mediji mogu značajno doprinijeti statusu pacijenata s rijetkim bolestima.

"Iako je kompanija Novo Nordisk u javnosti percipirana većinom kao kompanija u čijem je fokusi dijabetes, s obzirom da smo lideri na tom tržištu, ali mi više od 30 godina aktivno učestvujemo u polju hemofilije, a u budućnosti i drugih rijetkih i hroničnih oboljenja. Inovativne kompanije baziraju svoju budućnost na inovacijama i novim terapijama. Mi u polju hemofilije imamo lijekove koji dolaze i ne samo da poboljšavaju način djelovanja, već i način aplikacije i benefit za pacijente. Također mnogo ulažemo u kliničke studije, a jedna od njih u BiH je upravo u oblasti hemofilije čime inovacija i nove terapije postaju dostupnije zdravstvenom sistemu", kazao je Crnogorac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije