Skulptura njujorškog umjetnika Viscia predstavljat će Austriju u Sarajevu 28. juna

Radiosarajevo.ba
Skulptura njujorškog umjetnika Viscia predstavljat će Austriju u Sarajevu 28. juna

Njujorški umjetnik Alexander Viscio predstavljat će Austriju u Sarajevu povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. "Outsourcing to Sarajevo 2014"(02S14) je njegova druga velika javna skulptura koja će biti prikazana javnosti 28. juna.

Tim povodom Viscio je u razgovoru za agenciju Fena pojasnio da ga je Ured saveznog kancelara Austrije angažirao kao umjetnika koji je "radio" na Balkanu. 

''Moja prva skulptura postavljena je u Tuzli 2012. godine. Austrijska vlada vidjela je reportažu o tom događaju i rekli su 'mislimo da smo našli pravog čovjeka'. Trebali su nekoga ko ima iskustvo o pitanju socijalno-političke i ekonomske strukture u BiH'', rekao je Viscio.

Pošto je tema njegove skulpture "outsourcing" tj. angažiranje spoljnih saradnika, Viscio kaže da je Austrija angažirala njega da predstavlja njihovu zemlju, a da je on odlučio da 14 umjetnika prikažu svoje radove u okviru njegovog rada tj. platforme.

''Izabrao sam radove 14 umjetnika, od koji su šest iz BiH i regije, sedam iz Austrije i jedan iz Francuske. Cijelu unutrašnjost platforme prekrit ću njihovim radovima uključujući i pod'', pojasnio je Viscio.

U vezi s dizajnom platforme Viscio objašnjava da unutar platforme nema nikakvih predmeta, jer ''ljudi koji dođu postat će dio samog sadržaja njegovog djela.''

''Tako da u potpunosti 'angažiram' svoj umjetnički rad ne samo pomenutim umjetnicima već i ljudima iz Sarajeva koju dođu da vide moju skulpturu'', kazao je njujorški umjetnik.

Dodao je da će platforma nakon postavljanja, ako se posmatra odozgo, imati oblik riječi "outsourcing".

''U isto vrijeme ličit će na ključaonicu koja predstavlja tačku prelaska gdje čovjek ulazi i prelazi na drugu stranu, i zbog toga sam postavio dva ulaza u platformu'', rekao je Viscio u razgovoru za agenciju Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije