Skoro 18 posto djece u FBiH previše jede

Radiosarajevo.ba
Skoro 18 posto djece u FBiH previše jede

 

''Stanje uhranjenosti djece odraz je njihovog cjelokupnog zdravlja. Djeca dosežu svoj potencijal rasta i smatraju se dobro uhranjenim ukoliko im je dostupna adekvatna ishrana, ako nisu izložena čestim oboljenjima i ako su adekvatno zbrinuta'', kazala je za Radiosarajevo.ba dr Irena Jokić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zaostalost u rastu je odraz hronične pothranjenosti kao rezultat izostanka adekvatne ishrane tokom dužeg perioda te povratne ili hronične bolesti

Mršavost ukazuje na mogući skoriji deficit u ishrani. Skoro jedno od pedesetero djece (3.2 posto) ispod pet godina starosti u Federaciji BiH je neuhranjeno, od čega dva posto umjereno, dok je 1.2 posto klasificirano kao ozbiljno neuhranjeno, dječaci više nego djevojčice.

Ukupno 14.5 posto djece je zaostalo u rastu ili je suviše nisko za svoj uzrast, podjednako dječaci i djevojčice. Skoro pet posto (4.6 posto) djece zaostaje u tjelesnoj masi u odnosu na uzrast tj. mršava su, nešto više dječaci nego djevojčice.

U FBiH je skoro 18 posto preuhranjene djece, svako peto dijete mlađe od pet godina je preuhranjeno.

Važnost dojenja u prvim godinama

Dojenje u prvim godinama života štiti djecu od infekcija, osigurava idealan izvor hranjivih materija.

Globalna strategija prehrane novorođenčadi i djece Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/UNICEF Global Strategy for Infant and Young Child Feeding) preporučuje isključivo dojenje prvih šest mjeseci života djeteta i nastavak dojenja uz odgovarajuću ostalu hranu do dvije godine i više.

Započinjanje dojenja u prvom satu života s direktnim kontaktom ('koža na kožu') s majkom, te pomoć majci i novorođenčetu da ostvare optimalno dojenje.

Ukupno 95.2 posto djece u FBiH mlađe od pet godina je ikada dojeno. Svako drugo živorođeno dijete u FBiH dojeno je unutar jednog sata nakon rođenja (51.5 posto). Samo 15.1 posto djece u dobi ispod šest mjeseci su isključivo dojena.


Skoro 22 posto djece (21.6 posto) uzrasta šest do 23 mjeseca su adekvatno hranjena, što znači da dobivaju čvrstu, polučvrstu i meku/kašastu hranu onako kako je preporučeno. Ukupno je samo 19.8 posto djece uzrasta do 23 mjeseca hranjeno u skladu sa uzrastom kako je preporučeno.

Istraživanje višestrukih pokazatelja

Istraživanje višestrukih pokazatelja (multiple Indicator Cluster Survey – MICS) je međunarodni program istraživanja domaćinstava, koji je razvijen od strane UNICEF-a, a koji se provodi još od 1996. godine.

Istraživanje u Federaciji BIH je provedeno od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) i i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH).


MICS obezbjeđuje ažurne informacije koji omogućuju državama da prate napredak u ostvarivanju ciljeva zacrtanih u Milenijumskoj deklaraciji, te drugih ciljeva, koji bi služili kao osnova za buduće djelovanje.

Ovaj međunarodni program obuhvata različite teme kao što su ishrana, zdravlje djece, vodosnabdijevanje i sanitacija, obrazovanje, zdravlje djeteta, HIV i AIDS, reproduktivno zdravlje i kontracepcija, a svi ovi podaci odnose se na 2012. godinu.

Više o istraživanju o kontracepcijskim metodama čitajte ovdje.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije