Škole koje promovišu diskriminaciju krše zakone

Radiosarajevo.ba
Škole koje promovišu diskriminaciju krše zakone

Gimnazija u Travniku podijeljena na dva dijela (nije Photoshop)

Vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Nina Suomalainen, susrela se jučer sa ministrom obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Jozom Jurinom.

Suomalainen  je sa Jurinom razgovarala o stavu tog ministarstva u vezi sa odlukom Općinskog suda u Travniku koji je nedavno odbio da razmatra predmet kojim se osporavaju škole organizovane u skladu sa etničkim identitetom i etnička segregacija, te diskriminacija učenika koja iz toga slijedi. Predmet je odbačen zbog nedostatka kompetencije na strani tužioca.


Suomalainen je istakla da su škole koje promovišu praksu diskriminacije u sukobu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim obavezama BiH.

''Politike djelovanja kojima se njeguje podjela u obrazovanju, a naročito među djecom, štetne za državu. One ne vode izgradnji tolerantnih i uspješnih generacija građana i budućih vođa'', kazala je Suomalainen.

Kao i uvijek, potrebna su dugoročna rješenja da bismo se pozabavili svim oblicima diskriminacije u bosanskohercegovačkim školama.

Vezano:

VE: Žalosno je što reforma obrazovanja nije prioritet

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije