Školarci obilježili Dan planete Zemlje na Vrelu Bosne

Radiosarajevo.ba
Školarci obilježili Dan planete Zemlje na Vrelu Bosne
/ Foto: Zaštićena prirodna područja KS


Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja u okviru saradnje sa osnovnim i srednjim školama organizovala je u ponedjeljak, 22. aprila 2013. godine, na Vrelu Bosne obilježavanje Dana planete Zemlje.

U obilježavanju Dana planete Zemlje učestvovalo je četrdesetak učenika i učenica Druge osnovne škole Hrasnica, Sedme osnovne škole Blažuj i Osnovne škole Amer Ćenanović iz Butmira.

Kiša koja je padala pokvarila je atmosferu, a fotografije sa događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Osmijeh planete Zemlje je u tvojim rukama

U okviru projekta Osmijeh planete Zemlje je u tvojim rukama danas je u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu obilježen 22. april , Dan planete Zemlje. Manifestaciju su organizirali kompanija Ekopak i Udruženje Ekotim, u saradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Srednjom ekonomskom školom.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Tradicija obilježavanja ovog datuma datira od 1970., a 1990. godine postao je međunarodnim  danom. Cilj je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema prirodi te na opasnosti koje prijete životu na Zemlji.

U sklopu programa učenici i organizatori u školskom dvorištu posadili su tri sadnice drveća koje je donirala Ambasada SAD-a u BiH.

"Ideja za obilježavanje ovog datuma je zasnovana na kreativnom radu učenika i njihovoj želji za očuvanje planete Zemlje", naglasila je suorganizatorica Projekta Lamija Šabanović, dodajući da u programu učestvuju i djeca iz obdaništa i osnovnih škola jer je u njihovoj dobi edukacija na ovom polju neophodna.

Realizacija Projekta Osmijeh planete je u tvojim rukama pokrenuta je s ciljem da se učenicima osnovnih i srednjih škola pruže kvalitetne informacije o opasnostima od nepravilno odloženog otpada te mogućnostima za reciklažu, ukoliko se ambalažni otpad prikupi odvojeno.

"Nismo naučili ljude da čuvaju prirodu i da je vole, zbog toga moramo da je zaštićujemo. Trenutno stanje u BiH nije dobro, ali može i mora se promijeniti jer nam je to osnovna životna potreba", istakao je predsjednik Udruženja Ekotim Rijad Tikveša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije