Skokovi sa Starog mosta na UNESCO-voj listi?

Radiosarajevo.ba
Skokovi sa Starog mosta na UNESCO-voj listi?

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru, koji svake godine privuku brojne takmičare i gledaoce iz cijele regije i svijeta, održaće se u nedjelju, 28. jula, a počet će u 16 sati, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Organizacioni odbor 447. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Neretvu tom je prilikom pozvao i sve zainteresovane skakače iz svih zemalja bivše Jugoslavije da se prijave na učešće. Očekuje se učešće između 70 i 80 skakača, navedeno je.

Takmičenje će se i ove godine odvijati u dvije discipline: skokovi na noge i mnogo teži i opasniji, skokovi na glavu, poznatiji kao mostarska lasta, a predviđeni su i revijalni skokovi veterana. Organizatori su se maksimalno pobrinuli i za sigurnost skakača.

Ove godine, ipak, neće biti takmičenja juniora, a razlog za to je zagađenje Neretve.

Na današnjoj konferenciji za medije rečeno je i da će Ministarstvo civilnih poslova u septembru raspisati konkurs za upis na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Nakon što je Stari most od 2005. već na UNESCO-ovoj listi, čini se da bi i mostarski skokovi mogli dobiti sličan značaj, piše portal Starmo.

Najavljeno je i da će uoči Skokova, u subotu i nedjelju, biti upriličen popratni program: turnir u tavli, kafa iz najveće džezve na svijetu, te bakljada na Starom mostu - skokovi sa bakljama, kojima će u nedjelju uveče manifestacija biti zatvorena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije