Sjećanje na poginule: Vaši koraci nama nedostaju

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na poginule: Vaši koraci nama nedostaju
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Građani Sarajeva danas se sjećaju poginulih sugrađana u periodu opsade 1992.-1995- godine, povodom čega je u sarajevskom Narodnom pozorištu održana Komemorativna sjednica kojoj su prisustvovali kantonalni, gradski i općinski zvaničnici.

Tužni spomenici: Sjećanje na 11.541 žrtvu opsade

Dan kada je ubijeno 68 građana Sarajeva

Tokom agresije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ubijeno je 11.541 građana i građanki Sarajeva, među kojima je i 1.600 djece.

"Pozvan sam danas da odam počast i da se sjetimo svih stradalih građana u ratu. Ranjen sam na Markalama 1995. godine. Tada sam, po službenoj dužnosti Vlade, kao član protupožarne zaštite, dobio zadatak da provjerim situaciju u okolnim objektima.

Bio sam na biciklu kada je pala granata i kada sam ranjen. Odmah sam operisan. Četiri mjeseca sam ležao u bolnici", rekao je za portal Radiosarajevo.ba penzioner Tabit Tahirović koji u Sarajevu živi preko četrdeset godina.


Tabit Tahirović (Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

Sjednici su prisustvovali i bivši borci, kao i građani Sarajeva koji su preživjeli dugogodišnju opsadu grada.


Silvana Marić (Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

"Danas se sjećamo svih poginulih tokom opsade našeg grada i svih ranjenih u tom periodu. Danas smo tu da odamo poštovanje, ali još jednom ukažemo na hrabrost sarajljija koji su ostali u opkoljenom gradu. Privilegija je biti govornik, ali za mene je ovo velika odgovornost i velika tuga", rekla je Silvana Marić, koja je bila dio tima zaduženog za obnovu opkoljenog Sarajeva.

"Vjerovatno se od mene očekuju riječi utjehe, ali ja ne znam te riječi koje su nastale njihvom pogibijom. Vaši koraci nedostaju svima nama. Jedini način da vam zahvalimo jeste da učinimo da vaša smrt ne bude uzaludna", dodala je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije