Sjećanje na Korpus koji je branio Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Korpus koji je branio Sarajevo

Sarajevo će danas obilježiti 20. godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) čija je zona odgovornosti, tokom opsade 1992-1995, bila upravo glavni grad naše zemlje. Cilj je bio spriječiti upad neprijatelja u Sarajevo.

Trg ili ulica Prvog korpusa Armije BiH u Sarajevu

Prvi korpus bio je jedan od šest korpusa koji su djelovali u ARBiH; kad je formiran, u njemu je bilo 34,500 pripadnika, da bi do 1995. taj broj narastao na 40,500. U tom periodu, tri brigade dobit će počasne nazive 'slavna', a njih četiri 'viteška'

Ovaj korpus, inače nosilac kolektivne Šestoaprilske nagrade Sarajeva, osnovan je na prijedlog Sefera Halilovića, koji je tada bio načelnik Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH; konačnu odluku donose Predsjedništvo BiH i tada prvi čovjek ove institucije, Alija Izetbegović. Mustafa Hajrulahović Talijan odabran je za prvog komandanta.

U korpusu je bilo 14 brigada: 1, 2, 3. i 15. motorizovana. 4. 'viteška' motorizovana, 5, 11. i 12. pješačka brigada, 1, 2, 9. i 10. Brdska brigada, HVO brigada 'Kralj Tvrtko', te Artiljerijska. Među ovim vojnicima, njih 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, ali, nažalost, 238 boraca je priznanje dobilo posthumno. Inače, tokom perioda 1992-1995. poginulo je 6.585 vojnika Prvog korpusa.

Današnja ceremonija počet će u 12 sati. Delegacije svih nivoa vlasti položit će cvijeće i odati počast na mezarjima kod Alipašina džamije i Olimpijskog stadiona u Sarajevu, zatim će posjetiti spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i poginulim pripadnicima MUP-a RBiH. Obilježavanja će se nastaviti posjetom grobljima Sveti Josip i Sveti Marko, te, u 17.45, šehidskom mezarju Kovači.

Večeras, u 18.30, pripadnici Prvog korpusa postrojit će se na platou ispred Doma mladih Skenderija, a sat vremena kasnije počet će i Akademija te premijera dokumentarca o ovom korpusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije