Sjećanje na kobni 10. novembar: Cvijeće za Elmu, Slavojku, Vinka...

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na kobni 10. novembar: Cvijeće za Elmu, Slavojku, Vinka...
Foto: Press KS / Mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane. Na ovo mjesto, prije 26 godina, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet a teže i lakše ranjeno 38. 

Samo dan ranije, sa istih položaja neprijateljske vojske, ispaljeni su projektili koji su ubili učiteljicu Fatimu Gunić i troje njenih učenika tokom održavanja nastave na Alipašinom polju. Ali, kako je istaknuto ovom prilikom, ti kobni 9. i 10. novembar 1993. godine nisu bili iznimka, jer su agresori tokom cijelog perioda opsade Sarajeva sistematski ubijali djecu i civile Sarajeva. 

Ubijeni s olovkama u ruci: Tog 9. novembra su poginuli Fatima Gunić i njeni učenici

Tog 9. novembra 1993, dan u improviziranoj školi na sarajevskom Trgu ZAVNOBIH-a, na broju 18, počeo je kao i svaki drugi... Učiteljica Fatima Gunić u ruci je držala kredu, a oko nje su sjedili učenici različitih godina, sretni što su u školi i što bar na tren mogu zaboraviti rat i užase kojima su bili okruženi.

Zbog svega toga, i danas je naglašeno kako su se svi prisutni na ovom mjestu okupili radi ubijenih sugrađana i to će činiti i narednih godina, s namjerom da svi zajedno opominju kako se ovakvo zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo, navodi se u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

U ovom masakru živote su izgubili: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka. 

Na mjesto njihove pogibije cvijeće su položile i porodice i rodbina ubijenih, delegacija Općine Novi Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine i Unije civilnih žrtava rata KS, članovi Inicijative mladih za ljudska prava te učenici i nastavno osoblje OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije