Ne zaboravimo / Sjećanje na 1992: Priča o herojima odbrane Dobrinje i Aerodromskog naselja

21. 06. 2019. u 08:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1543

U ranim jutarnjim satima, 17. juna 1992. srpske snage i vojska JNA, po direktivi Ratka Mladića, ulaze transporterima u Aerodromsko naselje u Sarajevu gdje je strijeljano 40 naših sugrađana, a više od 500 žena i djece je završilo u zatvoru Kula.

Tzv. "niški specijalci" izvodili su civile iz kuća, stanova i ubijali ih na najstrašnije načine.

Upadi su izvršeni i na Dobrinji gdje su muškarci odvedeni u zatvor Kula odakle su bili razmjenjivani tokom noći.

Tog dana odjekivale su detonacije svakih 30 sekundi. Napadi su trajali do kasno u noć, a onda je došao 21. juni 1992. koji je bio sudbonosan za Dobrinju.

Branioci Dobrinje pojačani specijalcima, koji su nakon razgovora s ratnim komandantom Dobrinje Ismetom Hadžićem Mutevelijom, po naredbi predsjednika Alije Izetbegovića, došli u noći i uspjeli slomiti srpsku okupaciju.

Naselje Dobrinja za agresora je bilo ne samo od operativnog, taktičkog nego i od strateškog značaja te je agresor i prije oružanog upada u Dobrinju plašio stanovništvo kako bi ih odgovorio od otpora.

Dobrinja je već 5. maja bila na udaru srpskih snaga koje su transporterima izvršile ulaz u Dobrinju 1, 3 i 5 i Aerodromsko naselje. Četnici su ušli preko noći od Trapara gdje je uništen prvi transporter JNA pogotkom Zajke Vatrenjaka.

Lukavička cesta bila je njihova glavna saobraćajnica (današnja Želimira Vidovića Kelija)
Na jednom transporteru bila je postavljena zastava na kojoj je pisalo Arkan te su naši borci imali dodatni motiv da ga unište.

Fikret Kereš Fića, jedan od najvažnijih dobrinjskih heroja u filmu Dobrinja- opsada u opsadi Avde Huseinovića, navodi da su dobili ručni raketni bacač i niko se nije smio usuditi da gađa osim Zajke Vatrenjaka.

A onda je Fića preuzeo te je do ranjavanja uspio uništiti deset transportera i četiri tenka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA