'Sjećanja na genocid treba da nas učine boljim ljudima'

Radiosarajevo.ba
'Sjećanja na genocid treba da nas učine boljim ljudima'

Sarajevski ratni teatar SARTR i Fondacija Cinema for Peace organizirat će 10. i 11. jula u Srebrenici i Sarajevu multimedijalni performans pod nazivom 'Ostavi trag u njihova sjećanja' povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Program će uključiti više događaja uz učešće predstavnika različitih segmenata umjetničkog svijeta - glumaca, muzičara, studenata Muzičke akademije i Likovne akademije Sarajevo, Internacionalnog teatarskog festivala MESS te drugih stvaralaca.

Dva dana zaredom, program će 10. jula biti upriličen u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, a 11. jula u SARTR-u.

''S obzirom na to da se radi o međunarodno i planetarno važnom datumu koji se tiče svih nas, umjetnička zajednica ima obavezu da reagira na ovakav način'', rekao je za Fenu direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Program će početi video projekcijama izbora životnih priča osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Fondacija Cinema for Peace do danas je zabilježila više od 1.300 takvih priča i sjećanja sudionika ovog strašnog zločina. Video arhiv genocida u BiH je najveći arhiv usmene istorije koji tretira Srebrenički genocid.

''Ovo je prvi zajednički projekt SARTR-a s tom Fondacijom. To što su oni do sada uradili je potpuno fascinantno - snimili su materijal koji je pohranjen i arhiviran kao svjedočanstvo genocida u Srebrenici. Bilo mi je posebno zanimljivo, bez obzira na težinu te tragedije i iskustva koja imaju preživjeli, koliko je zapravo očigledna dobrota tih ljudi. Smatram da glavni motiv i ideja sjećanja na genocid suštinski treba biti da nas to učini boljim ljudima'', ističe Kreševljaković.

Izbor od 1.300 životnih priča za ovaj program radila je zajedno s Fondacijom Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Jedan od programa multimedijalnog performansa nosi naziv 'Zvuci od imena', u okviru kojeg će glumci, muzičari i posjetioci nabrajati samo imena ljudi koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici.

''To je posebno potresno, jer se pojedina imena, kao što je na primjer Mehmed, ponavljaju preko stranica i stranica papira'', naglašava on.

U ovom će programu, između ostalih, učestvovati glumci Maja Salkić, Sonja Goronja i Jasenko Pašić, dok su u organizacijskom timu Sabina Šabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Postdiplomci i studenti Vizualnih komunikacija i Grafike Akademije likovnih umjetnosti predstavit će se izložbom plakata i fotografija u okviru programa pod nazivima 'Ostavi trag u njihova sjećanja' i 'Svjetlo'.

Program 'Muzički tragovi u njihova sjećanja' donijet će solističke nastupe profesionalnih muzičara, članova Sarajevske filharmonije i studenata Muzičke akademije Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije