'Sistem mora raditi i u najtežim situacijama'

Radiosarajevo.ba
'Sistem mora raditi i u najtežim situacijama'


Na današnjem sastanku Štaba civilne zaštite povodom predstojeće zimske sezone i dogovora o poduzimanju mjera koje su u nadležnosti Civilne zaštite Kantona Sarajevo, te je istaknuto kako je osnovni zadatak sastanka pospješenje koordinacije između kantonalnih i općinskih štabova civilne zaštite.

"Kantonalni štab civilne zaštite provest će i okončati procedure do 15. novembra 2012. godine vezano za dodatnu nabavku potrebnog broja lopata, odjela, čizmi, vreća u sklopu finansijskih sredstava kojima raspolaže Civilna zaštita Kantona Sarajevo", rekao je Zlatko Petrović.

Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i komandant Štaba civilne zaštite je rekao da će do 15. novembra dobiti informaciju stanja pripremljenosti općinskih štabova civilne zaštite za narednu sezonu. Rečeno je i to da će od komunalnih preduzeća, kao i preduzeća koje rade na javnim cestama u opštinama koje su van nadležnosti KJKP Rad do tada dobiti informaciju o stanju osposobljenosti tih preduzeća. Do istog dana će KJKP Park dostaviti analizu i plan rada održavanja zelenih površina.

Kompletna analiza, kako su istakli na današnjoj konferenciji za novinare, trebala bi biti gotova do kraja novembra sa svim mjerama koje je potrebno provoditi u predstojećoj zimskoj sezoni.

Elementarne nepogode početkom godine

Kako kaže ministar Petrović stanje elementarnih nepogoda mogao bi se očekivati u januaru i februaru naredne godine gdje se očekuju velike sniježne padavine i veoma niske temperature.

"Nama je osnovni cilj da štabovi civilne zaštite budu pripremljeni za taj vremenski period sa adekvatnom organizacjiom i materijalno-tehničkim sretdstvima koja su za to potrebna", rekao je Petrović i dodao da je bitno naglasiti kako Civilna zaštita nadležna da operativno djeluje samo u vanrednim situacijama.

"Cilj je da, ako dođe do vanredne situacije, možemo organizovano pristupiti rješavanju problema, a ne ad hoc tražiti rješenja i dolaziti u situacije gdje formalno kršite zakon ili ne odgovorite pravilno na zadati problem. Ne želimo anarhiju, želimo red i da u najtežim situacijama sistem funkcioniše", rekao je ministar Petrović i dodao da je limit Civilne zaštite oko četiri miliona maraka.


Mustafa Kovač (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Načelnik Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafa Kovač istakao je da je današnji sastanak dobar uvod, te da ima dovoljno vremena da se vidi kakvo je stanje po općinama i mjesnim zajednicama, zdravstvenim ustanovama, kao i obaveze građana koje oni imaju u tim situacijama u skladu sa zakonom, kojima je obaveza da sami čiste ispred svojih objekata ili da angažuju neko kada su njihovi privatni objekti u pitanju.

On je dodao da Civilna zaštita treba biti spremna za sve vrste nepogoda, bilo da je riječ o velikim sniježnim padavinama ili da su u pitanju poplave ili bilo koji drugi problemi koji mogu zahvatiti Kanton, a da su u nadležnosti Civilne zaštite.

"Nakon što prikupimo sve navedene podatke, vjerujemo kako ćemo imati jasnu sliku naših procjena i naših mogućnosti kako ćemo se odnositi prema zimi koja se najavljuje kao duga i hladna", rekao je Kovač i dodao da će se poseban odnos obratiti prema stambenoj problematici i dodao da upravitelji imaju svoje obaveze, te da će se i sa njima održati jedan operativni sastanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije