Širenje neonacizma u BiH putem navijačkih grupa

Radiosarajevo.ba
Širenje neonacizma u BiH putem navijačkih grupa

Nakon nasrtanja pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj na mladog novinara Đorđa Krajišnika prije dva dana u Lukavici, u Bosni i Hercegovini se ponovo mora aktuelizirati potreba usvajanja zakona kojim bi se zabranilo djelovanje neonacističkih organizacija. Podsjetimo, ova grupa koju u Lukavici predvodi izvjesni Marko (sa nadimkom Cigo) pretukla je u 2009. asistenta s Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Gorana Milovanovića jer je na sebi nosio majicu sa likom Ernesta Che Guevare. Smatra se da je ista grupa 9. maja iste godine oskrnavila spomenik žrtvama fašizma na Vracama, crtajući na njemu sprejevima kukaste krstve i parole „Nacionalni stroj“ i „Srbi u stroj“.

Nacionalni stroj se infiltrira u navijačke grupe

Opasnost od djelovanja Nacionalnog stroja je utoliko veća, jer svoju ideologiju širi među navijačima fudbalskog klubaSlavija iz Istočnog Sarajeva. Prema dostupnim podacima, nacistička i rasistička ideologija Nacionalnog stroja, koja proizlazi iz svjetonazora Dimitrija Ljotića, nacističkog kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata, širi se i među navijačima bijeljinskog „Radnika“ i banjolučkog „Borca“.

Valja podsjetiti i na slučaj naljepnica organizacije Nova zora, koje su u januaru 2010. pojavile na ulazu u Nacionalni park Kozara, u blizini Kozarca. Radilo se o ogranku Nacionalnog stroja. Svoju propagandu vršili su i u gradu Prijedoru.

„Nacionalni stroj“ djeluje u tajnim ćelijama koje broje po pet članova. Centrala im poručuje da uče borilačke vještine i „budu uvijek spremni za ulične sukobe s neprijateljima“.

Rasistički i nacionalistički ispadi nigdje u RS-u nisu naišli na pravovaljano djelovanje snaga sigurnosti, niti se alarmantno širenje nacionalsitičkih i rasističkih ideologija, kao takvo percepira u javnom prostoru

Mladobošnjački rasni teoretičari

No, Nacionalni stroj nije usamljen u svom nacističkom djelovanju u BiH. Strojevci su nedavno dobili konkurenciju u Bosanskom pokretu nacionalnog ponosa, neonacističkoj bošnjačkoj omladinskoj organizaciji koja veliča Adolfa Hitlera i pripadnike 13. SS „Handžar“ divizije, osnovan kao deal između pronacističke bošnjačke vrhuške u Sarajevu, Hitlerovog velikog jerusalemskog muftije Haj Muhammeda Amina al-Husseinija i Heinricha Himmlera.

Kako se veli na njihovom web sajtu „Pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka ili Bosanaca smatramo svakog bijelog stanovnika Bosne koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost. Prema tome odbacujemo vezanje Bošnjaka za samo jedan religijski identitet što se pokazalo štetnim za naš nacionalni razvoj i dignitet.“ Bosanski pokret nacionalnog ponosa je plakate sa svojom propagandom u aprilu lijepio u Bihaću. „Svaki narod ima prirodno pravo na zaštitu svog teritorija i svoje vrste stoga smo i mi za zaštitu vlastitog naroda a protiv urbanih fenomena poput masovne imigracije ( Europska pitanja), multikulturalizma ( uništavanje kulture), mješanja rasa (genocid), velikosrpske politike i ostalih ideologija koje štete Bosni!“,objašnjavaju mladobošnjački nacistički ideolozi od kojih dio, čini se, živi u Švedskoj.

Škripari i drugi

Kada su u pitanju teritorije Federacije BiH sa hrvatskom većinom, valja istaći navijačku skupinu NK Široki Brijeg „Škripari“, koji nose ime po ustaškim gerilcima, koji su se nakon sloma NDH godinama skrivali u zabačenim dijelovima zapadne Hercegovine. Veličanje i relativiziranje ustaškog zločinačkog režima dio je mainstreem kulture sjećanja koju potiču vladajući političari u kantonima sa hrvatskom većinom. Nedavni incident kada su navijači Širokog na tribinama razvili zastavu nacističke njemačke sa kukastim krstom, najbolje govori o tome koliko je u Bosni i Hercegovini rašireno relativiziranje i glorificiranje nacističke ideologije, koju mladi, zasljepljeni, sljedbenici lako povezuju sa mitskim etno-narativima kojima su naučeni u okviru osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije