SimpoSar: Igor Štimac obilježio prvi dan

Radiosarajevo.ba
SimpoSar: Igor Štimac obilježio prvi dan
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Vrlo uspješan prvi dan ovogodišnjeg SimpoSara svojim je predavanjem okončao Igor Štimac, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske. Veliki broj prisutnih gostiju iz svih sfera javnog života, prije zanimljivog izlaganja nekada sjajnog fudbalera, riječ su imali vrsni stručnjaci iz oblasti medicine: dr. Nebojša Popović i dr. Ismet Gavrankapetanović.

Aplauze je u više puta izmamio gost iz Dohe, koji je domaćoj sportskoj javnosti poznat kao nekada vrsni rukometaš banjalučkog Borca. Dr. Popović naglasio je da se u posljednjih desetak godina sve više pažnje u modernoj nauci posvjećuje tzv. ''rukometnom laktu'', i na zanimljiv način prezentirao vlastita iskustva kroz brojne korisne statističke podatke.

Dr. Gavrankapetanović je, potom, govorio genaralno o sportskim povredama, načinu njihovog tretiranja kao i procesu rehabilitacije kao iznimno važnom dijelu normalnom povratku u takmičarsku formu.
Tačku na vrlo uspješan prvi dan SimpoSara stavio je Igor Štimac svojim predavanjem na temu ''Razvoj nogometa na našim prostorima'', s posebnim akcentom na osvajanje bronzane medalje Vatrenih na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Kroz neprocjenjiva iskustva i specifičan način izlaganja po kojem je poznat, Štimac je oduševio prisutne, a izlaganje je završio uz mnogo riječi hvala za organizatora simpozija Sabahudina Topalbećirevića kojeg iznimno cijeni.

''Situaciju možemo popraviti samo zajedničkim radom. Prije se mnogo više ulagalo, a danas se ne možemo pomiriti s tim da ovo nije ex Jugoslavija u kojoj su igrači morali igrati do svoje 28. godine. Danas moramo 12 godina raditi s mladima koji će u klubu na vrhunskom nivou igrati samo jednu sezonu i otići. Moramo se pomiriti s tim da smo proizvođači i da nikada nećemo imati snažne lige kao neke evropske zemlje, kazao je između ostalog Štimac, prenijela Fena

Na pitanje o budućnosti mladog igrača zagrebačkog Dinama Alena Halilovića, kojeg u svom dresu žele vidjeti reprezentacije Hrvatske i BiH, Štimac je odgovorio da vjeruje da će Halilović odabrati Hrvatsku jer je ''tu rođen i tu je prošao sve nogometne selekcije'', ali da će perspektivni nogometaš sam odlučiti kada dođe vrijeme za to.

SimpoSar se nastavlja sutra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije