Sigurnosna situacija pod kontrolom

Radiosarajevo.ba
Sigurnosna situacija pod kontrolom

Zvaničnici Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Grada Sarajevo izrazili su zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Kantona koja je narušena učestalom upotrebom vatrenog oružja te najavili određene mjere radi ublažavanja tog problema i povećanja stepena sigurnosti stanovništva.
 
Na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade KS-a, Grada Sarajeva i MUPKS-a u srijedu istaknuto je da je zbog učestale upotrebe vatrenog oružja stanovništvo s pravom zabrinuto za svoje živote i imovinu, ali je i naglašeno da je situacija pod kontrolom nadležnih organa. 
 
Rečeno je da policija besprijekorno radi svoj posao, ali da trenutna situacija ukazuje na potrebu za aktivnije djelovanje i drugih institucija u sistemu sigurnosti na stvaranju sigurnijeg ambijenta u KS-u.  
 
Policijski organi ustanovili su da su počinioci spomenutih krivičnih djela kriminalne grupe, u većini slučajeva povratnici u kriminalu, koje nelegalno posjeduju vatreno oružje i, iz njima poznatih razloga, pokušavaju dovesti u pitanje sigurnost građana i njihove imovine.
 
Zbog svega toga kantonalni premijer Fikret Musić zahtijeva  od inspekcija i drugih nadležnih organa da od danas počnu s pojačanom kontrolom svih ugostiteljskih objekata, a s aspekta izdatih dozvola za rad i radnog vremena, te poduzimanje određenih zakonskih mjera u slučaju potrebe.  
 
On je pohvalio efikasnost rada policije kad je u pitanju potraga za počiniocima krivičnih djela i druge aktivnosti u njihovoj nadležnosti s tim u vezi, ali i naglasio da sve to ne daje trajne rezultate ukoliko nema adekvatnih ustanova u kojima bi se smještali počinioci koji su pravomoćno presuđeni.       
 
Zbog toga je najavio da će, iako su u tehničkom mandatu, od Vlade Federacije BiH i ministra pravde Feliksa Vidovića zatražiti da hitno reagiraju i na vanrednoj sjednici odrede kapacitete za smještanje takvih osoba. On je dodao da će Vlada Kantona Sarajevo sudjelovati u finansiranju tog projekta.
 
Musić je kazao da na području općine Doboj-Istok postoji objekt koji bi mogao biti u funkciji ustanove kazneno-popravnog doma za maloljetnike. Taj objekt je umnogome u funkciji, a uz osiguravanje kapaciteta koje zakon predviđa i stručnog osoblja, za dva do tri mjeseca mogao bi biti u potpunosti  prilagođen namjeni. Za to postoji pristanak lokalne zajednice koja u otvaranju takve ustanove vidi i mogućnost za zapošljavanje stanovništva s tog područja.      
 
Zabrinutost zbog narušene sigurnosne situacije izrazio je danas i gradonačelnik Alija Behmen koji je naglasio da Grad Sarajevo određeno vrijeme preduzima mjere na povećanju sigurnosti građana kao što je postavljanje videonadzora ili projekt prevencije maloljetničke delinkvencije. Izrazio je spremnost da, uz Vladu Kantona Sarajevo, sudjeluje u mjerama koje će dodatno doprinijeti povećanju sigurnosti građana i njihove imovine.
 
Kao jedna od mjera planirana je i radionica na Igmanu koja ima za cilj doprinijeti traženju načina za rješenja problema kriminaliteta i povećanja sigurnosti građana.   
Policijski komesar KS-a Vahid Ćosić saopćio je danas da je u toku januara zabilježeno šest upotreba vatrenog oružja, a od 1. februara do danas bilo ih je čak  12. U toku prošle godine 42 osobe (višestruki počinioci) počinile su  258 krivičnih djela.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije