SFF predstavlja novi program - Kinoscope

Radiosarajevo.ba
SFF predstavlja novi program - Kinoscope

Sarajevo Film Festival pokreće novi program pod nazivom Kinoscope, čije je uređivanje povjereno internacionalnom timu selektora u sastavu: Mike Goodridge iz Velike Britanije, Alessandro Raja iz Italije i Mathilde Henrot iz Francuske.

Program će sačinjavati igrani i dokumentarni filmovi, a u izbor će ući 18 ostvarenja iz svih krajeva svijeta izuzev Jugoistočne Evrope, iz koje dolaze filmovi takmičarskih selekcija Festivala. Program će se fokusirati na upečatljive naslove koji se ističu po svom mise-en-sceneu, a uključit će i velike filmske autore i one koji predstavljaju svoj prvi ili drugi film.

"Veliko nam je zadovoljstvo imati Mikea, Alessandra i Mathilde ponovo u Sarajevu, ovaj put kao selektore Sarajevo Film Festivala" izjavio je ovim povodom Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. "Njihova stručnost i iskustvo će unijeti novu kreativnu energiju u naš tim iskusnih selektora, koji se izuzetno raduju njihovom dolasku. S nestrpljenjem čekamo 18. Sarajevo Film Festival, kada ćemo našoj publici predstaviti Kinoscope".

Mike Goodridge je urednik magazina Screen International. Živi u Londonu, odakle uređuje sva izdanja magazina, uključujući i portal Screendaily.com, printana mjesečna izdanja Screen Internationala, kao i dnevna izdanja na festivalima i marketima, te produkcijsku bazu podataka Screenbase. Kao izvrstan kritičar, za Screen radi od 1995, 12 godina iz Los Angelesa, a ostatak iz Londona. Član je Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, Londonskog udruženja filmskih kritičara, te FIPRESCI-ja i BAFTA-e, kao i Evropske filmske akademije.

"Uzbuđen sam što ću se pridružiti Alessandru i Mathilde u ovoj novoj selektorskoj avanturi na prestižnom Sarajevo Film Festivalu", rekao je Goodridge. "Jedva čekam da počnem sastavljati prvi program sekcije KINOSCOPE i da sarajevskoj publici, koja istinski voli film, ponudim nova uzbuđenja".

Alessandro Raja i Mathilde Henrot su osnovali i vode portal Festival Scope, web platformu namijenjenu filmskoj industriji, koja nudi online fimove iz svoje prestižne, pažljivo odabrane mreže od preko 70 festivala – partnera, uključujući i Sundance, Rotterdam, Berlinale, Hong Kong, Directors' Fortnight i Critics' Week Cannes Film Festivala, Locarno, Sarajevo, Venecija, Toronto, San Sebastian i Busan. Do pokretanja Festival Scopea Raja i Henrot su radili u odjelima kupovine i prodaje velikih world sales kompanija Celluloid Dreams i MK2.

"Oduševljeni smo ovim novim izazovom, koji je za nas još jedna prilika da naglasimo kreativni talenat kojeg otkrivamo tokom cijele godine. Već dugo sarađujemo sa Sarajevo Film Festivalom, jer je bio jedan od prvih koji se uključio u avanturu zvanu Festival Scope", istakli su Raja i Henrot.  


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije