Ko je Jesse Eisenberg koji će večeras dobiti Počasno srce Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Jesse Eisenberg koji će večeras dobiti Počasno srce Sarajeva
Foto: EPA / Jesse Eisenberg

Slavni američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominovan za Oscara, počasni je gost ovogodišnjeg 28. po redu Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival će mu odati počast dodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma "Nakon što spasiš svijet", Eisenbergovog rediteljskog dugometražnog prvijenca u Ljetnom kinu Coca-Cola večeras u 20:30 sati.

Eisenbergov rediteljski prvijenac koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine uz sjajne kritike.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine.

Jesse Eisenberg
Foto: EPA: Jesse Eisenberg

Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za tekuće svjetske probleme.

Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati, saopšteno je iz Direkcije SFF-a.

Eisenberg je dobitnik raznih priznanja, uključujući nominacije za Oskara, dvije BAFTA nagrade, Zlatni globus i dvije nagrade Udruženja filmskih glumaca.

Nakon svoje prve glavne uloge u komedijsko-dramskom filmu Roger Dodger (2002), pojavio se u dramskom filmu Carev klub (2002), psihološkom trileru Selo (2004), komedijsko-dramskom filmu Lignja i kit (2005).

Poznat je i po ulozi osnivača Facebooka Marka Zuckerberga u filmu Davida Finchera Društvena mreža (2010), koji mu je donio nominacije za BAFTA-u, Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca.

Godine 2009. Eisenberg je ostvario proboj sa glavnim ulogama u komediji-dramskom filmu Adventureland i horor komediji Zombieland.

Takođe je dao glas Bluu u animiranim filmovima Rio (2011) i Rio 2 (2014). Godine 2016. glumio je Lexa Luthora u superherojskom filmu Batman protiv Supermana: Zora pravde.

Eisenberg je dao priloge za The New Yorker i McSweeney's web stranice. Napisao je i glumio u tri drame za njujoršku pozornicu: Asuncion, Revizionista i Plen. Njegova prva knjiga, Bream Gives Me Hiccups: and Other Stories, zbirka kratkih priča, objavljena je u septembru 2015.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije