Sezona grijanja počinje za pet dana

Radiosarajevo.ba
Sezona grijanja počinje za pet dana


Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo počinje 15. oktobra ili ranije ukoliko prosječna dnevna temperatura spoljnjeg vazduha, prema podacima meteorološke službe, bude tri dana uzastopno ispod ili jednaka +12 C, a završava se pod istim temperaturnim uslovima, a najranije 15. aprila.

Bez obzira na navedenu odluku, da bi sezona grijanja  ranije otpočela potrebna je saglasnost Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju isporuku i korištenje toplotne energije sva postrojenja za grijanje moraju biti pogonski spremna u periodu od 20. septembra do 20. maja.

Uobičajeni dnevni režim zagrijavanja korisnika na sistemu centralnog grijanja je 17 sati dnevno i to od 05 sati ujutro do 22 sata navečer.

KJKP Toplane Sarajevo su u periodu  od 17. do 20. septembra 2012. izvršile funkcionalne probe centralnog grijanja  što podrazumijeva stavljanje u pogonsku funkciju svih kotlovskih postrojenja u cilju provjere toplifikacionog sistema pred nastupajuću grijnu sezonu na području Kantona Sarajevo.

Smanjene isporuke plina

Kako smo i ranije pisali, BH-Gas je od oktobra najavio smanjene isporuke u odnosu na planirane i najavljene količine Sarajevogasa koji snabdijeva Toplane.

Kako je Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor preduzeća Sarajevogas, rekao za Dnevni avaz, dobijene zalihe plina nisu dovoljne da pokriju cijeli mjesec.

"Četiri miliona kubika ne može nam trajati do kraja oktobra. Na svu sreću, nemamo zahlađenja pa se plin racionalno troši. Bez obzira na vakuum u vlasti, nadam se da ćemo brzo naći neko rješenje da ne dođe do totalne obustave", rekao je Sijarić.

Jedino rješenje je poskupljenje grijanja

Podsjećamo, Toplane su najveći dužnik Sarajevogasu, koji je 31 milion KM dužan BH-Gasu, a sve to bi moglo uticati na isporuku plina iz Rusije, gdje bi Gazprom mogao zavrnuti ventile.

Toplane spremne za grijnu sezonu

U  periodu van sezone grijanja  KJKP Toplane – Sarajevo d.o.o. su poduzele  čitav niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistem ili dijelova sistema, a u cilju bolje pripreme za narednu sezonu.

U  tom kontekstu  izvršen je kompletan remont kotlovskih  postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućih šahtovima i mjerača utroška toplotne energije, rečeno nam je u KJKP Toplane.

U sklopu najznačajnijih projekata na povećanju energetske efikasnosti,  koji  su se također  realizovali kao dio priprema za narednu grijnu sezonu odrađena je kompletna rekonstrukcija 7 krovnih kotlovnica čime je završena rekonstrukcija svih 87 krovnih kotlovnica na području Kantona Sarajevo.

Također je izvršena ugradnja najsavremenijih kondenzacionih kotlova sa efektima Smanjenja ukupne potrošnje energije na nivou od 15-20%, povećanje energetske efikasnosti smanjenje emisije NOx za 5-15% u odnosu na zakonom dozvoljene vrijednosti, kao i rekonstrukcija dotrajalih distributivnih mreža u nekoliko sarajevskih ulica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije