Sevdah Takht Damira Imamovića premijerno predstavio novi single 'Sarajevo' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sevdah Takht Damira Imamovića premijerno predstavio novi single 'Sarajevo' (VIDEO)

Sevdah Takht Damira Imamovića spremio je novi album Dvojka, a samo ime se odnosi (možda i pomalo provokativno) na dvočetvrtinski ritam iz vremena "zlatnog doba" sevdaha – 1950-ih i 1960-ih, kada su mnoge konvencije žanra kodificirane i kada je ono što nisi mogao raditi imalo jednaku težinu kao i ono što si mogao.

"Odavno nisam bio ovako uzbuđen pri promociji nečega što sam uradio. Chris (Eckman, producent albuma) nam je pomogao da uradimo album kakav sam oduvijek želio. Možda ponajvažnija stvar je to da sam se upustio u autorski rad više nego ikada do sada tako da gotovo polovinu albuma čine autorske pjesme. Album otvaramo svijetu s jednom takvom: 'Sarajevo' je sigurno najava ne samo novog albuma nego i jedne nove faze u mom radu i radu 'Sevdah Takhta'", izjavio je Damir Imamović.

Autor videa je Amer Kapetanović (fotograf i videograf iz Sarajeva) koji je za Sevdah Takht Damira Imamovića napravio dva vrlo zapažena spota sa prošlog CD-a ("Hajrija" i "Mladost").


Pjesma koju su izabrali za prvi single zove se Sarajevo i predstavlja priličan zaokret od uobičajne "hvalospjevne" tradicije pjesama o gradovima u sevdahu.

Album izlazi 29. aprila 2016. za Glitterbeat Records. Producent albuma je Chris Eckman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije