Sevdah albumi 2014: Amira Medunjanin i Boško Jović

Radiosarajevo.ba
Sevdah albumi 2014: Amira Medunjanin i Boško Jović

"Možda tradicionalna muzika i nije najbolji način da se provuku bilo kakve poruke koje bi utjecale na društvo u cjelini, ali ako su ove priče i ove pjesme ostale u narodu toliko desetljeća i stoljeća, zašto ne bismo mogli malo i razmišljati o tim porukama koje su bitan dio naše historije. A ta snaga, ljepota i lakoća koju nose leži u nama samima. Kao individualci možemo mnogo toga ostvariti, ali je pitanje koliko smo duboko otišli u razmišljanju kakvi smo to ustvari, šta nas pokreće i šta želimo. Kulturna baština jedne zemlje je najveće blago koje može imati".

Riječi su ovo Amire Medunjanin, dive bh. tradicionalne muzike, koja je u junu 2014. objavila izvrstan album Silk & Stone. Od tada do danas, album je doživio hvalospjeve kritičara širom Evrope

Povodom izlaska albuma, na portalu Radiosarajevo.ba smo pisali: "Čitav niz raspoloženja i ugođaja nudi nam tih devet pjesama (plus jedna kao bonus) – od uzvišeno graciozne i gradacijom nabijene Eleno Kerko, bolno-cinične Čula jesam..., tanane uspavanke Sejdefu majka..., pa do rapsodične Telal viče. Svaka pjesma toliko različita, a krajnji rezultat tako homogen i reprezentativan.


Amirin izbor i vanserijska interpretacija, majstorski prateći bend, te sjajni aranžmani što ih, s izuzetkom dva primjera Boška Jovića, većinom potpisuje Bojan Zulfikarpašić, čine ovaj album jednim od najboljih poslijeratnih muzičkih proizvoda koji (većinski) dolaze iz BiH. 

Nesumnjivo, ovo je bila godina Amire Medunjanin

A jedan od njenih najbližih suradnika, gitarista Boško Jović, također je imao razloga za zadovoljstvo. 

Ovaj magistar klasične gitare i profesor na Srednjoj muzičkoj školi objavio je svoj prvi solistički album. Buđenje donosi deset instrumentalnih obrada tradicionalne muzike s područja Balkana. 

"Prve reakcije na ove kompozicije su čuđenje - da niko uz mene ne stoji i ne pjeva. Tonci u studiju su me pitali ko će od pjevača učestvovati na albumu, ne vjerujući da sevdah može biti izveden i kao instrumentalna forma. Ali može", ispričao je Jović, povodom snimanja albuma, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije