Šestoaprilske nagrade Zecu, Marshallu i Clancyju te Udruženju roditelja ubijene djece Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Šestoaprilske nagrade Zecu, Marshallu i Clancyju te Udruženju roditelja ubijene djece Sarajeva

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva bh. slikaru Safetu Zecu

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu. 

Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Odluci se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca. 

Vijećnici su se složili se da odluke Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva treba promijeniti i povećati broj nagrada, o čemu će se raspravljati na jednoj o narednih sjednica.

Grupna nagrada

Grupna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za zaštitu okoline. 

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva dodjeljuje ovu nagradu grupama za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Sarajevski fotograf Jim Marshall, koji je rođen u Škotskoj, i promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije. 

Kolektivna nagrada

Kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva dodjeljuje ovu nagradu za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja ovog udruženja, čiji su članovi slali u svijet poruke mira, pogubnosti rata i strašne boli nakon ubistva razigranog djeteta. 

"Ne dozvoljavajući da vrijeme bude put zaborava i negiranja da su njihova djeca ikada i živjela, oni su dokumentirali monografiju 'Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi' i tako, čitaocima ove monografije, poslali poruke o uzaludnosti ratnih sukoba koje djeca ne počinju, a bivaju najviše žrtve rata", navodi se u Odluci. 

Plakete Grada Sarajeva

Priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" dodijeljena su Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju "Sarajevo- taksi"

U Odluci se navodi da je Talijan "simbol i oličenje patriote, borca i branioca Sarajeva u patikama" te da je on bio prvi među prvima koji je "skakao po ulicama grada Sarajeva", okupljao pojedince i koji je formirao i bio na čelu i regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo u aprilu 1992. godine, a zatim i Prvog korpusa Armije RBiH koji je odbranio Sarajevo. 

Vijećnici su se saglasili da se odluke Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva trebaju promijeniti te povećati broj nagrada, o čemu će se raspravljati na jednoj o narednih sjednica. 

Također, mnogi su istakli da umjetnik Zec zaslužuje pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, ali i da borac Mustafa Hajrulahović Talijan zaslužuje nagradu, a ne plaketu za koju je posthumno nominiran. 

U Odluci se također navodi da su se članovi Udruženja Sarajevo-taksi rado odazivali na humanitarne akcije, pružali pomoć sugrađanima i organizacijama kada je to bilo potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije