Šestoaprilska nagrada Edinu Džeki

Radiosarajevo.ba
Šestoaprilska nagrada Edinu Džeki
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Gradsko vijeće Sarajeva je na prvoj radnoj sjednici jednoglasno odlučilo da će Šestoaprilsku nagradu dobiti napadač fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Cityja Edin Džeko.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2013. godini su: Sabahudin Delalić, Miroslav Živanović, Sanja Lazar, Drago Jurić, Amel Mekić, Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Igor Mišković, Salih Selimanović, Dženana Zlatar, Rasim Smajić. Jelena Mista i Dragan Vikić.

U obrazloženju stoji da je Edin Džeko u svijesti građana, a posebno mladih Sarajeva, prihvaćen kao ličnost koja plijeni visokom moralnom etičnošću i filantropijom. Za UNICF-ovog ambasadora izabran je 2009. godine.

Džeko: Sarajevo je grad koji vraća onoliko koliko mu daješ

Rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je u Željezničaru odakle je 2005. godine prešao u češke Teplice, a zatim 2007. godine postao član njemačkog Wolfsburga. Član engleskog Manchester Citiyja je od 2011. godine.

Kolektivna nagrada SOS dječijem selu BiH

Kolektivna Šestoaprilska nagrada jednoglasnom odlukom pripala je SOS Dječijem selu Bosne i Hercegovine.

Za grupnu nagradu razmatrala se grupa Sefer Halilović, Jovan Divjak i Stjepan Šiber koja nije dobila grupnu većinu. Na što je Hasan Hodžić uložio primjedbu. Navedeni trojac nije dobio kolektivnu nagradu, u obliku povelje, a nisu je dobili zato što je je jedan ili više članova dio aktivne političke scene što nije dozvoljeno prilikom izbora.

SOS Dječije selo BiH je, kako stoji u obrazloženju, dio svjetske nevladine humanitarne organizacije SOS Children's Villages International. Na području BiH djeluje još od od 1994. godine. Temeljni rad organizacije SOS Dječije selo i odgojnog pristupa je porodični odjel brige kojom se omogućuje zdrav razvoj djeteta u brižnom porodičnom okruženju, sa SOS mamom. Danas u SOS selima u Sarajevu ima 16 SOS mama, a u Gračanici 12, koje brinu o 269 djece i mladih.

Gradonačelnik Sarajeva će nagrade uručiti 6. aprila na svečanoj sjednici. 

Na prvoj radnoj sjednici Graskog vijeća prisustvovalo je 26 vijećnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije