Šesti dan Sedmice otvorenih vrata

Radiosarajevo.ba
Šesti dan Sedmice otvorenih vrata

Šestog dana Sedmice otvorenih vrata u Historijskom muzeju BiH pod nazivom Solidariši se, ugrijmo muzej, Muzej je pozvao predstavnike stranih ambasada u BiH, a odazvali su se ambasador Kraljevine Holandije Sweder van Vorts tot Vorst, ambasador Češke Republike, Tomaš Szunyog, britanski ambasador Nigel Casy, slovenački ambasador Andrej Grasselli, ataše za kulturu Ambasade Republike Slovenije u BiH, Matija Bučar, te predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Šestog dana Historijski muzej i njegovu stalnu postavku su posjetila i djeca iz OŠ Grbavica i vrtića Nur.

U 12:00 sati niz fasadu Muzeja je spušten transparent Don't let them close us!, kojim se Muzej, i 6. dana Sedmice otvorenih vrata obratio javnosti. Današnja poruka inspirisana je parolom Don't let them kill us, koju su 1993.godine nosile djevojke na manifestaciji Miss opkoljenog Sarajeva. Poruka je upućena predstavnicima stranih ambasada u BIH koji su danas bili pozvani da posjete muzej.

Od 12:00 do 17:00 sati u Muzeju je otvorena Specijalna zbirka historije umjetnosti- Marian Wenzel.

Marian Wenzel, umjetnica i historičarka umjetnosti., cijeli svoj profesionalni vijek je posvetila nauci, umjetnosti i humanosti. Kao veliki borac za očuvanje kulturne baštine BiH, i njen istinski prijatelj, Marian Wenzel je Historijskom muzeju BiH oporučno ostavila veći dio svoje arhive, umjetničkih djela, ličnih predmeta, kao i stručnu biblioteku, čime je značajno obogaćen fundus Muzeja. U znak zahvalnosti i poštovanja, kao i zbog vrijednosti materijala za izučavanje historije, historije umjetnosti, arhitekture itd. Historijski muzej BiH je organizovao Specijalno odjeljenje historije umjetnosti-Marian Wenzel”.

 

U okviru programa, Umjetnici Muzeju, bh. umjetnica  Gordana Anđelić- Galić se u toku današnjeg programa obratila prisutnima govorom o svojoj instalaciji Kunst macht frei koja je postavljena ispred ulaznih stepenica u Muzej, a koju umjetnica izlaže od 1998. godine.

Pored ovog rada, u okviru programa Umjetnici Muzeju Gordana Anđelić-Galić se publici predstavila i banerom Ovo nije moj mir. Umjetnica je istakla da ovaj rad nije potrebno dodatno objašnjavati građanima i građankama BiH, posebno kad se posmatra u kontekstu stanja bh. kulture.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije