Šesti april predložen kao Dan policije Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Šesti april predložen kao Dan policije Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo.
 
To je zbog potrebe da se zakonski odredi način praćenja realizacije pojedinačnih poticajnih mjera zapošljavanja, te su dopunama,  također, precizirani dodatni uvjeti za imenovanje direktora Kantonalne službe za zapošljavanje, predsjednika i članova upravnog i nadzornog odbora. 
Pored razloga propisanih Zakonom o ustanovama, propisani su i dodatni razlozi kada upravni odbor može smijeniti direktora prije isteka njegovog mandata, među kojima su slučaj neusvajanja izvještaja o poslovanju, zloupotreba pozicije direktora u ličnu korist ili korist druge osobe, korištenje imovine kantonalne službe u privatne svrhe, dobijanje negativne ocjene za rad od strane upravnog odbora te nepoštivanje općih akata službe. Zbog sličnih razloga i osnivač može razriješiti dužnosti predsjednika i članove upravnog i nadzornog odbora Kantonalne službe za zapošljavanje. 

Na sjednici je utvrđen  i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom kojim je predviđeno proširivanje kruga osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe kojima će se prema finansijskim mogućnostima Budžeta KS-a i raspoloživim stambenim jedinicama osigurati stambeno zbrinjavanje. 
 
Vlada Kantona Sarajevo će donijeti poseban propis koji će jasno definisati ko se smatra osobom u stanju socijalne potrebe te regulisati način i kriterije po kojem se ovo pravo može ostvariti. Izmjene spomenutog Zakona predviđaju i formiranje nove organizacione jedinice pri KJU "Disciplinski centar za maloljetnike" koja će zbrinjavati djecu koja su izložena riziku. 
 
U ovu jedinicu, koja će biti fizički odvojena od "Disciplinskog centra" odlukom organa starateljstva mogu se smjestiti djeca najduže na dva mjeseca, a sve u svrhu zaštite interesa djeteta. 
 
Ovaj oblik organizacije predložen je kao najbolje trenutno rješenje, dok se ne steknu uslovi da se ovakvo zbrinjavanje djece vrši u posebnoj ustanovi socijalne zaštite. 
 
Pored spomenutih zakona, Vlada je u skupštinsku proceduru uputila i utvrđeni Nacrt Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013. – 2015. godina. 
 
Akcioni plan predviđa široku interresornu uključenost vladinog i nevladinog sektora u kreiranju i stvaranju uslova i provođenju preventivnog djelovanja protiv ove pošasti današnjeg društva. 
 
Kroz široku javnu raspravu koja će biti pokrenuta nakon utvrđivanja ovog nacrta stvorit će se dodatna mogućnost da se svi zainteresirani sa svojim prijedlozima, idejama i sugestijama uključe u kreiranje ovog važnog dokumeta. 
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) došao je i prijedlog da se ubuduće Dan policije Kantona Sarajevo obilježava šestog aprila, što je Vlada jednoglasno podržala, a konačnu odluku donijet će zastupnici u Skupštini KS-a. 
 
Kako je naglašeno, 6. april je predložen kao datum neosporne važnosti u historiji Grada i Kantona Sarajevo, saopćila je Pres-služba Kantona Sarajevo, piše Fena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije