Šest najboljih bh. matematičara otputovalo na Matematičku olimpijadu u Brazil

Fena
Šest najboljih bh. matematičara otputovalo na Matematičku olimpijadu u Brazil
Najbolji matematičari iz BiH Zlatko Salko Lagumdžija, Azur Đonlagić, Adisa Bolić, Tijana Babić, Emin Mrkonja i Amar Kurić danas su otputovali na 58. međunarodnu matematičku olimpijadu u Rio de Žaneiro.

Uoči polaska izjavili su da će „dati sve od sebe na najvažnijem takmičenju iz matematike učenika srednjih škola, za koje su se dugo vremena pripremali“.

"Šest bh. predstavnika spremno je za rješavanje zahtjevnih zadataka iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Izrada zadataka traje dva dana, svaki dan se rade 3 zadatka 270 minuta. Zadaci moraju biti originalni, nepoznati takmičarima",  kazao je Harun Hindija, koji predvodi bh. delegaciju.

Dodao je da se ekipa BiH ove godine nada veoma dobrom rezultatu, navodeći da je čak pet od šest takmičara učestvovalo i prošle godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu.

Izrazio je zahvalnost premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Republičkom pedagoškom zavodu RS-a, Vladi Tuzlanskog kantona i Javnom preduzeću BH Pošta koji su omogućili finansijska sredstava za odlazak bh. predstavnika u Brazil.

Ukupno će 622 takmičara iz 111 zemalja učestvovati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Natječu se pojedinačno, a najbolji za svoj uspjeh bit će nagrađeni medaljom. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova.

Rezultati bh. matematičara trebali bi biti poznati 23. jula, kada se održava i ceremonija zatvaranja olimpijade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije