Servis AA na BHS jezicima obilježio 10. godišnjicu: Most među medijima, državama...

0
AA
Servis AA na BHS jezicima obilježio 10. godišnjicu: Most među medijima, državama...
FOTO: AA / Obilježena 10. godišnjica Servisa AA

Povodom obilježavanja desete godišnjice rada servisa Anadolu Agency (AA) na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, u Sarajevu je održana svečanost kojoj je prisustvovalo rukovodstvo AA i uposlenici, kao i predstavnici institucija i korisnika usluga ove medijske kuće.

Reporterske ekipe AA u proteklih 10 godina postojanja servisa na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku bile su na terenu prateći sve važnije događaje u regionu - Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, kao i brojne manifestacije u Evropi i svijetu.

Osnovan 11. marta 2012. godine pri Regionalnoj direkciji za Balkan u Sarajevu, servis AA na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku bio je iskorak ove medijske kuće sa stoljetnom tradicijom nakon kojeg je uslijedilo pokretanje servisa na brojnim jezicima čiji je broj dosegao 13.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Turake Sadik Babur Girgin, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik generalnog direktora i glavni i odgovorni urednik AA Yusuf Ozhan, zamjenik generalnog direktora odgovoran za administrativne i finansijske poslove Oguz Enis Peru, glavni urednik Sektora za strane jezike AA Erman Yuksel, izaslanici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te savjetnici ambasadora, predstavnici turskih i bosanskohercegovačkih institucija, predstavnici medija i zvanice, gosti i uposlenici BHS servisa.

Obilježena 10. godišnjica Servisa AA - undefined

FOTO: AA: Obilježena 10. godišnjica Servisa AA

Nakon kratkog videoklipa o radu BHS servisa u protekloj deceniji, prisutne je pozdravio direktor Regionalne direkcije AA za Balkan Hakan Celik i istakao da AA postoji duže od stoljeća i da je osnovana i s radom počela u najtežim danima perioda rata za nezavisnost Turkiye s ciljem da bude glas onih koji se ne čuju i da svijetu prenosi istinu.

“Ni danas taj cilj nije promijenjen. BHS servis i dalje prenosi istinu i glas je pravde. Uvaženi predstavnici medija koji ste uz nas od dana osnivanja prije deset godina, a nastavili nam pružati podršku svaki dan. Želim vam svima zahvaliti na ukazanom povjerenju i podršci. Naša najveća motivacija je to što su naši sadržaji iz dana u dan sve zastupljeniji u vašim medijima. Još jednom želim obećati da vas mi u BHS servisu, kao što to nismo ni ranije, nećemo ostaviti same i nastaviti ćemo vam blagovremeno nuditi tačne i nepristrasne vijesti“, kazao je Celik.

On je istakao da je novinarstvo težak posao i da iziskuje požrtvovanost i da za taj posao nisu dovoljni samo olovka, papir, kompjuter, fotoaparat, kamera, internet i aparat za live prijenos.

“Potrebno je i srce. Potrebni su ljubav i predanost. Vi ste žrtvovali svoje vrijeme s porodicama, ljudima koje volite, odmore kako biste posao obavili na najbolji mogući način. Kad su bili požari, bili ste tamo, kad su bili zemljotresi, bili ste tamo. Na protestima… Pratili ste i aktivnosti lidera u njihovim rezidencijama. Na terenu ste bili s izbjeglicama. Niste posustali pred poteškoćama, niste ustuknuli pred problemima, uvijek ste našli rješenje. Nakon dugih noći, svako jutro ste dolazili s novom energijom i vraćali se na posao. Ako je BHS servis danas jedna od najvažnijih novinskih agencija na Balkanu, to je sigurno produkt vašeg predanog rada. Hvala vam svima još jednom“, rekao je Celik.

On je zahvalio ambasadoru i predstavnicima Ambasade Republike Turkiye i drugih institucija na dobroj saradnji, sinergiji i podršci u izrastanju BHS servisa AA u jedan od najutjecajnijih medija na Balkanu.

“Ovdje ću završiti uz želju da se okupimo i za 10 godina, na istom mjestu, i obilježimo 20. godišnjicu našeg servisa. Još jednom vam želim dobrodošlicu“, rekao je Celik.

Obilježena 10. godišnjica Servisa AA - undefined

FOTO: AA: Obilježena 10. godišnjica Servisa AA

Zamjenik generalnog direktora i glavni i odgovorni urednik AA Yusuf Ozhan u obraćanju na svečanosti istakao je da je Balkan, koliko s geografskog, političkog i ekonomskog, toliko i sa historijskog, kulturološkog i humanitarnog aspekta prioritet za Turkiye, zemlju koja svoje odnose sa Balkanom zasniva na susjedskim, prijateljskim i savezničkim vezama koje imaju korijene u zajedničkoj historiji, i sebe vidi kao neodvojivi dio Balkana.

“Politika Turske prema Balkanu sastoji se od političkog dijaloga na visokom nivou, sigurnosti za sve, ekonomske integracije i očuvanja multietničkih, multikulturalnih i multireligijskih društvenih struktura u regionu. Kako bi doprinijela regionalnoj integraciji, Turske nastoji sa zemljama u regionu ubrzati trenutnu saradnju formiranjem područja zajedničkog interesa. U tom pogledu formirani su jedinstveni konsultativni mehanizmi saradnje. Najkonkretniji primjeri su trilateralni mehanizmi Turske - BiH - Hrvatska i Turske - BiH - Srbija, formirani na inicijativu Turske. Ovim mehanizmima saradnje, koji su u kratkom periodu postali mjera koja ulijeva povjerenje, nastojao se učvrstiti mir, stabilnost i blagostanje u regionu“, rekao je Ozhan.

Podsjetivši da je BHS servis osnovan 11. marta 2012. godine, kao pouzdan međunarodni medijski izvor i da je nastojao doprinijeti naporima koji se tiču integracije, saradnje, mira i blagostanja, Ozhan je rekao da je BHS servis sa svojim pretplatnicima podijelio oko 230.000 vijesti, 90.000 fotogalerija, 50.000 videozapisa i na hiljade infografika i multimedijskih sadržaja. Dodao je sa su AA ekipe na terenu izvještavale i o poplavama, zemljotresima i sličnim prirodnim nepogodama, a pripremile su i 13.000 specijalnih priloga, čiji je fokus većinom bio na životnim pričama.

“AA nije zaboravila ni Brazil 2014. godine, kada se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo. Naše ekipe su imale priliku izvještavati o prvom nastupu reprezentacije BiH protiv najboljih u svijetu, a uzbuđenje se proširilo cijelim Balkanom. Regionalni pristup i važnost koju pridajemo uposlenicima, ekipe u mnogim gradovima BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Slovenije postale su svojevrsni komunikacijski most, ne samo među medijima nego i zemljama i narodima u regionu“, rekao je Ozhan.

Ističući da AA ima cilj da bude među najboljim i da krupnim koracima razvija svoju globalnu mrežu, Ozhan je kazao da agencija nastavlja biti pouzdan i kvalitetan izvor vijesti.

Zamjenik generalnog direktora odgovoran za administrativne i finansijske poslove AA Oguz Enis Peru naglasio je da je BHS servis posebno važan za Anadolu Agency, budući da je ovo prvi servis na stranom jeziku pokrenut izvan Turske, u okviru agencije sa servisima na 13 jezika.

“Najprije je osnovan kao Regionalna direkcija za Balkan, da bi kasnije nastavio kao servis i redakcija na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Ovaj projekat karakterističan je i po tome što je prvi projekat izvan naše zemlje u kojem većinu uposlenika čine državljani države domaćina. Znači, Anadolu Agency je nastup na međunarodnoj sceni započela u bratskoj Bosni i Hercegovini“, rekao je Peru.

“Svaki naš uposlenik u servisu, koji svoje dužnosti obavlja sa istim osnovnim kadrom i minimalnom rotacijom već 10 godina, pokazatelj je kvalitetnih ljudskih resursa u BiH, i vrlo nam je drago raditi s vama. Ova porodica je uzorna grupa zaposlenih koji su znali kako da zajedno provedu dobre i loše dane i koji su pokazali solidarnost u teškim danima. Ovom prilikom se s dužnim poštovanjem sjećam našeg cijenjenog kolege Envera Ibrahimkadića, koji je preminuo 2020. godine“, kazao je Peru.

Ističući kako je BHS servis proteklu deceniju bio primjer, ne samo za AA već i za sve novinske agencije na Balkanu, Peru je kazao da su njegove vijesti, fotografije i videosnimci distribuirani u cijeli svijet i objavljeni u prestižnim medijima.

“Potpuno vjerujemo da ćete uspjeti nizati ovakve uspjehe i u godinama koje dolaze. Iskoristio bih ovu priliku da vam svima čestitam i poželim srećnu jubilarnu desetu godišnjicu kao porodici“, zaključio je Peru.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozdravio je prisutne i istakao da je AA jedna od najstarijih novinskih agencija na svijetu.

Želim da izrazim ponos i zadovoljstvo zbog činjenice da je Anadolu Agency osnovana daleke 1920. godine i da ima zapaženu ekspanziju i da je postala jedna od najjačih agencija na svijetu sa jasnim i poznatim ciljevima i standardima rada“, kazao je ambasador Girgin.

On je kazao da svi uposlenici BHS servisa nastavljaju stopama prvih kolega koji su radili pri osnivanju agencije. Girgin je kazao da je Anadolu Agency danas pozicionirana kao svjetski brend i marka u svijetu novinarstva.

“Kao refleksija svega toga, ovaj servis BHS je pokazatelj da su vaše vijesti tačne i pouzdane i prisutne u medijima. Mogu reći da sam svjedok i da sam podržavalac BHS servisa kao neko ko prati vaše vijesti“, rekao je Girgin.

Turska i Bosna i Hercegovina su dvije bratske zemlje s dubokim historijskim, kulturnim i trgovinskim vezama. Vodeći ljudi ovih država u svakoj prilici šalju poruke zajedništva s ciljem daljeg jačanja i razvoja odnosa. Današnjoj svečanosti prisustvovali su i izaslanici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića, i člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića.

Džaferović i Komšić su prigodnim porukama uputili čestitke BHS servisu AA.

“Agencija Anadolija je svojim radom već odavno postala globalno prepoznat simbol objektivnog i profesionalnog izvještavanja. Ovaj imidž vrhunskog medija opravdao je i ured agencije Anadolija zadužen za Balkan. Urednici i novinari Anadolije Balkan su pokazali najviši stepen novinarskih standarda u protekloj deceniji, uradivši izuzetan posao na izvještavanju o stanju u Bosni i Hercegovini i drugim državama Balkana. Činjenica da je sjedište Agencije Anadolija smješteno u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ukazuje na posebnu vezu i pažnju. To je nešto što znamo cijeniti“, poručio je Džaferović.

Komšić je u poruci uputio čestitke menadžmentu, novinarima i svom osoblju BHS servisa AA.

“Objektivno i pravovremeno informisanje bosanskohercegovačke javnosti o svim domaćim regionalnim i svjetskim zbivanjima jedna je od osnovnih odlika Agencije Anadolija. Informativno odjeljenje zaduženo za Zapadni Balkan, na najvišem nivou profesionalnosti u stopu prati izvještavanje Agencije Anadolija na globalnoj razini. Direktoru Anadolije, urednicima, novinarima i svim zaposlenicima čestitam na dosadašnjem uspješnom, uz želje za uspjehe u budućem periodu“, poručio je Komšić.

Na svečanosti su uručene i plakete istaknutim uposlenicima BHS servisa, a prisutne je izvedbom nekoliko pjesama počastio bosanskohercegovački pjevač Armin Muzaferija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije