Šerijatsko vjenčanje u Sarajevu: Cijena, prednosti i obaveze

Radiosarajevo.ba
Šerijatsko vjenčanje u Sarajevu: Cijena, prednosti i obaveze

Većina bračnih parova odlukom stupanja u bračne vode, osim općinskog vjenčanja, brak sklapa i u džamiji, tj. provodi ceremoniju vjerskog - šerijatskog vjenčanja.

Prva važna stvar koju treba napomenuti jeste da se legalno šerijatsko vjenčanje (pred službenikom Islamske zajednice ili imamom) ne može obaviti bez prethodno obavljenog svjetovnog vjenčanja pred matičarom.

Ovu odluku donio je Rijaset IZ jer, kako se navodi na stranici IZ, mnoge žene koje su brak samo sklopile šerijatski, a ostale udovice, nemaju pravo na imovinsku ili bilo kakvu drugu naknadu.

Ima li ljubav cijenu: Koliko košta vjenčanje u Sarajevu? 

Isto tako u slučaju razvoda braka, žena koja nije udata pred matičarom, zakonski ne može tražiti pravo na izdržavanje ili nadoknadu. Odluka je dakle donesena samo da bi se žena zaštitila u slučaju razvoda ili smrti njenog muža, a nikako da bi se otežao sam proces vjenčanja.

Kako navode iz IZ, postoje osobe koje traže da ih se vjenča na drukčiji način od navedenog, dakle samo šerijatski. Takve osobe zakonski nisu vjenčane, te u slučaju razvoda, žena ni na koji način nije zaštićena.

Pisali smo prethodno o tome koliko košta općinsko vjenčanje u Sarajevu, a naknada za šerijatsko vjenčanje iznosi 30 KM ukoliko se obavlja  u mjestu koje je za to odredio Medžlis, dok se vjenčanje u posebnim mjestima (restorani, hoteli, privatne kuće) naplaćuje 100 KM.

Džemati u Kantonu Sarajevo u kojima možete prijaviti šerijatsko vjenčanje

Prijavu za šerijatsko vjenčanje treba predati najmanje 30 dana prije željenog termina vjenčanja. Imam, u dogovoru s budućim mladencima, utvrđuje datum, vrijeme i mjesto šerijatskog vjenčanja.

Potrebni dokumenti i preduvjeti za sklapanje šerijatskog braka

Budući bračni partneri koji su ugovorili termin s matičarom za općinsko vjenčanje u nekoj od općina Kantona Sarajevo ili u nekoj drugoj općini Bosne i Hercegovine ili čak u drugoj državi, ispunili su uvjet za podnošenje prijave za sklapanje šerijatskog braka.

Obim dokumentacije ne zavisi od toga da li su mladenci prijavili sklapanje općinskog vjenčanja u nekoj od općina KS-a, u nekoj drugoj općini BiH ili nekoj drugoj državi, kao ni od toga da li su državljani BiH ili ne.

Budući bračni partneri predaju:

- Ispunjen formular za prijavu šerijatskog vjenčanja. Ovaj formular može se preuzeti od imama kod kojeg prijavljujete vjenčanje
- Dokaz da ste prijavili općinsko vjenčanje (donijeti na dan podnošenja prijave)
- Vjenčani list iz općine (donijeti na dan vjenčanja).

Svjedoci budućih bračnih partnera predaju:

- Ovjerene fotokopije ličnih karata, te iste na uvid na dan vjenčanja.
- Administrativna taksa za šerijatsko vjenčanje koja košta 30 KM.

Sklapanje šerijatskog braka se ne realizira nedjeljom.

Invalidna i nepokretna lica oslobođena su plaćanja naknade za sklapanje braka ukoliko se zaključenje braka obavlja u njihovom stanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije