Šerif ef. Delić: Džamije u BiH za Bajram mirišu najljepšim mirisima

A. S.
Šerif ef. Delić: Džamije u BiH za Bajram mirišu najljepšim mirisima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šerif ef. Delić
Jedan od najpoznatijih interpretatora ilahija i kasida u Bosni i Hercegovini, efendija Šerif Delić, imam Carina džamije na Vratniku, omiljen je u glavnom gradu naše zemlje.  

Osim što je imam, efendija Delić više od 20 godina baštini islamsku muziku.

Na našu duhovnu scenu samostalno i sa svojim kolegama komponirao je veliki broj ilahija i kasida, po čemu je prepoznatljiv u Sarajevu i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Efendija Delić je omiljen i kod naših mališana. Kroz njegov džemat u jednoj od najljepših džamija u starom dijelu Sarajeva na Vratniku,  prođe na desetine djece koju je sklonio s ulice, organizirajući mektebsku školu.

I sam je otac dvoje djece - Sare i Imrana, dok mu je supruga Dženana, muallima u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, koja je veoma aktivna i u sektoru za ženski aktivizam pri MIZ-u Sarajevo.

"I ponovo dođe radost u naše domove, među naše ukućane, lijepe bosanskohercegovačke mahale i u našu najdražu Bosnu i Hercegovinu. Svaki put iznova se kao djeca radujemo ramazanu, tom najljepšem gostu koji bezbrojne radosti i koristi donosi, a još više naših loših djela sa sobom odnosi", priča nam ef. Delić.

Šerif ef. Delić - undefined

Šerif ef. Delić s porodicom

Prema njegovim riječima, u ramazanu čovjek jednostavno u svemu popusti, bude miran, bez srkleta i sve podsjeća na pravu sreću među ljudima, a posebno u familijama.

"Više se obilazimo, zajedno za sofrom jedemo i razgovaramo, smijemo se, a bezbeli ponekad i zaplačemo. Onako kako nas naša vjera i uči, da budemo zajedno, da se pazimo, posjećujemo i vodimo brigu o onima koji su u različitim potrebama. Eh, to je ramazan! Da je sreće tako bismo nastavili i narednih 11 mjeseci. Naš Gospodar svjetova traži od nas da budemo u kontinuitetu pravi vjernici, i zaista dosta ima i takvih, hvala Bogu", dodaje ef. Delić.

A onda poslije zadnjeg dana ramazana dolazi „šlag na tortu“, teško je reći na baklavu, zna se našaliti ef. Delić, to je najveći praznik za vjernike muslimane.

"U cijeloj  BiH mirišu avlije, a posebno mi u Sarajevu imamo  sreću što baš živimo u najljepšem gradu na svijetu. Sarajevo nije šala. To je centar naše duhovnosti i mjesto koje odiše različitostima kao najljepši vrt, ili harem džamije sa najmirisnijim ružama", podvukao je ef. Delić.

Bajram i bajramski dani su za njega posebna priča. Kaže da ima osjećaj kao da svako svakoga voli. Svaki put naglašava najveću radost, a to je, kada ujutro u haremu džamije na Carini-Vratnik vidi očeve u najljepšim bajramskim odijelima kako za ručice vode svoje sinove na Bajram-namaz, i vjerujem da je tako u svim našim džamijama.

"Džamija toga jutra miriše na najljepši miris, a iznova podsjeća na jedinstvo i slogu među vjernicima. Safovi se popunjavaju dok se uči Kur'an. Taj jedinstveni prizor insan poželi svako jutro na sabah namazu da vidi", naglasio je ef. Delić.

Kada imam kaže „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, cijelom džamijom zahuči: „Allah razi olsun“, i onda nastaje bajramovanje i neopisivi doživljaji sreće vjernika, jer su svjesni nagrada koje im je Gospodar svjetova obećao za ibadete koje su činili u ramazanu.

"Zatim, najmlađi stanu u red (saff) pa im se daruje bajramluk, a ta bezgriješna lijepa bića sva od radosti sa osmijehom uzimaju novac kojeg će se sjećati dok su živi. Za nekoliko trenutaka poslije bajramovanja, džamija ostaje jedini svjedok da su vjernici obavili svoju dužnost i uputili se ka svojim domovima gdje ih čekaju najdraži ukućani. Tamo negdje kroz avliju trči kćerka da zagrli svoga babu i brata, bezbeli i da ona uzme svoj dio bajramluka. Naše hanume spremaju tog jutra najljepšu kahvu sa pregršt tradicionalnih kolača. Tako je uvijek i bilo, i to ne smije da se mijenja, jer je to zaista pravi Bajram", istakao je ef. Delić, uz nadu da će, kako kaže, "naš Gospodar primiti od nas dobra djela i sačuvati naš islam u dragoj domovini Bosni i Hercegovini". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije