Serdžade sarajevskih džamija stare su i po nekoliko stoljeća

Fena
Serdžade sarajevskih džamija stare su i po nekoliko stoljeća
/ Fena
Izložba ''Stare serdžade sarajevskih džamija'' otvorena je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese gdje će biti postavljena do 21. decembra, a u okviru manifestacije ''Selam, ja Resulallah''.

Autori izložbe Kenan Šurković i Haris Dervišević sedam mjeseci radili su na ovom projektu, a poručili su da je to početak brige o blagu sarajevskih džamija.

Većinom u starim džamijama, na marginama grada, pronašli su 43 serdžade, a na izložbi su predstavili njih 26.

Dervišević je Feni kazao da su do sada o njima brinuli i čuvali ih imami, a da je sada red da budu zbrinute na adekvatniji način.

"Najvećim dijelom to su anadolske serdžade koje su izrađene krajem 18. stoljeća i izuzetno su vrijedne", rekao je Dervišević.

O istoj temi održana je i tribina na kojoj je također naglašena vrijednost starih serdžada, tepiha i ćilima u sarajevskim džamijama, ali i širom Bosne i Hercegovine.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Malik ef. Šljivo istakao je da mali broj ljudi zna za ovu vrijednost.

"Nažalost, mnoge te naše vrijedne serdžade su još po nekim ćoškovima džamijskim o kojima niko ne vodi računa. Na ovaj način želimo da krenemo s ovom pričom", kazao je Šljivo.

Najavio je da će rad na ovom projektu biti nastavljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije