Senzacionalistički medijski pristup trans osobama u želji za klikovima

Radiosarajevo.ba
Senzacionalistički medijski pristup trans osobama u želji za klikovima

Piše: Lejla Čolak, Manjine.ba

Danas je u prostorijama caffea Meeting Point, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra održana info sesija na temu pozitivnog novinarskog izvještavanja o trans osobama, o čemu je govorio gost iz Beograda, Kristian Ranđelović (udruženje Gayten-LGBT).

Kristian Ranđelović je aktivista koji već 16 godina sarađuje sa Beogradskim timom za rodnu disforiju. Od 2006. godine radi kao savjetnik transeksualnih osoba i kao volonter na LGBT SOS telefonu u organizaciji Gayten-LGBT. U okviru organizacije osniva i kordinira prvu grupu samopodrške za trans osobe na Balkanu. Svojim radom i angažmanom dobrinio je osnivanju sličnih programa za trans osobe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Učestvovao je u kreiranju prvog web sitea koji se bavi trans tematikom u zemljama nekadašnje Jugoslavije - Transserbia.org

Rodni i seksualni identiteti nisu isključivo fiksni

''Najveća se predrasuda ogleda u uverenju da trans osobe 'ne žive među nama', nego su one 'tamo negde'. Transrodne osobe mogu biti i maloletnici, ali i osobe starije od 70 godina'', kaže Kristian, te dodaje da se često zaboravlja činjenica da su trans osobe zaštićene UN Deklaracijom o ljudskim pravima i rodnom identitetu, te da ne traže ništa 'posebno i novo', već svoja osnovna ljudska prava.

Kristian ističe kako se trans populacija, kao izuzetno marginalizirana, diskriminirana i destigmatizirana često vezuje uz LGBT kovanicu, te smatra kako to nije ispravno, budući da trans identitet ne implicira nužno i isključivo pitanje seksualne orijentacije, već pitanje samog identiteta osobe.

''Ono što je pogrešno jeste pitanje: KO SI TI? Osoba, dakle, mora da bira šta će 'biti' – muškarac ili žena, a malo se zna o tome da identitet ne mora biti određen; postoje androgene osobe, interseks osobe... Promocija nečijeg rodnog identiteta ili seksualne orijentacije je privatna i lična stvar, stvar izbora. Slušajte te osobe, obratite pažnju na ono što vam govore, ne trpajte stvari u isti koš'', poručuje Kristian.


Senzacionalizam u medijima

Mediji imaju veliku moć, ali se ona nažalost zasniva uglavnom na senzacionalističkom načinu izvještavanja koji je dobar isključivo za određene medijske kuće jer im donosi čitanost i prodaju, smatra Kristian, te ističe kako je potrebno raditi na širenju svijesti o pravilnom izvještavanju o ovoj temi i izrazito vulnerabilnoj skupini, kao i ispravnom načinu na koji prići trans osobi i prikazati je kroz priču koja će biti dobra za sve.

Pored želje za senzacionalizmom, mediji su, smatra Kristian, generalno jako malo upućeni u ovu temu, uslijed neinformisanosti o trans identitetima, sklonosti izvlačenju stvari iz konteksta i korištenju pogrešnih izraza prilikom izvještavanja.

''Ovdje je potrebno posebno obratiti pažnju na slučajeve kada se, izvještavajući o trans osobama, piše kao o 'transseksualcima', što je pogrešna interpretacija, budući da trans identiteta ima nekoliko'', objašnjava Kristian.


Mučenje, stigma, nasilje i ubistva

Prilikom pozitivnog izveštavanja o trans osobama, smatra Kristijan, potrebno je ostati izvan 'ličnih priča', jer one imaju tendenciju da postanu isključivo senzacionalističke i jako štetne jer idu u prilog povećanju nasilja, mržnje i netrepeljivotsti prema ovoj populaciji.

Broj žrtava transfobije sve više raste. Mučenje, nasilje, veliki broj ubistava i samoubistava... 20. novembra je obilježen Dan sjećanja na žrtve transfobije. U periodu od januara 2008. godine, pa sve do danas, u svijetu ubijeno 1374 trans osoba, od čega su i dvije iz Srbije.

''Naš je cilj podići vidljivost trans osoba u regiji. Naše zemlje još uvek funkcionišu na nivou rata i sukoba, još uvek smo daleko od ljudskih prava. Iz tog je razloga važno raditi na edukaciji, te aktiviranju, ne pukom aktivizmu. Verbalno nasilje je izuzetno pogubno, a ono što trans osobe ipak trebaju da shvate jeste da nisu same. Tu mediji igraju veliku ulogu'', zaključio je Kristian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije