Semir Efendić naredio uklanjanje ilegalnih bilborda

Radiosarajevo.ba
Semir Efendić naredio uklanjanje ilegalnih bilborda


Ilegalno postavljeni slobodnostojeći reklamni objekti već su duže vrijeme jedni od najvećih vizuelnih zagađivača našeg grada, a u cijeloj ovoj priči, izuzetak nije ni općina Novi Grad.

Nakon što su općina Centar i općina Stari Grad još prošle godine naredile uklanjanje bespravno postavljenih reklamnih panoa u blizini Likovne akademije, kao i Vijećnice, stiže još jedna reakcija na ilegalne bilborde, ovaj put iz općine Novi Grad, čiji je načelnik, Semir Efendić uputio javni poziv za uklanjanje ilegalno postavljenih reklamnih panoa u najvećoj sarajevskoj općini.

''To je najveća lakrdija koja se mogla desiti, jer je Grad trebao štititi zaštitni pojas rijeke. Ne znam kakvim i kojim metodama su došli do tih saglasnosti, ali ta saglasnost važi samo u slučaju kada im Općina  izda urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu. Isto tako, kada bi Općina izdavala te saglasnosti, to ne bi mogla uraditi bez saglasnosti Uprave Grada Sarajevo koja ima nadležnost da štiti pojas rijeka'', kazao je za Radiosarajevo.ba načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

Načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić

Ilegalno postavljeni objekti su svi oni reklamni panoi, džambo plakati i drugi reklamni sadržaji) koji nemaju odgovarajuću urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu i ne uklapaju se u elaborat o reklamnim panoima koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo.

Svi bilbordi i panoi koji su postavljeni mimo tog elaborata smatraju se nelegalnim, dok oni koji su postavljeni po elaboratu, imaju saglasnost Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Na području općine Novi Grad Sarajevo nalazi se veliki broj slobodnostojećih reklamnih panoa, koji su postavljeni bez ikakvih saglasnosti. Dio njih, u koritu rijeke Miljacke, ima saglasnost koju su dobili od Gradske uprave Grada Sarajevo.

Najveća lakrdija koja se mogla desiti

On dodaje da je Gradska uprava napravila nešto potpuno suprotno i nerazumno i počela je izdavati saglasnosti za postavljanje takvih objekata. To nije dovoljno, jer za postavljanje objekata tog tipa mora postojati urbanistička saglasnost i građevinska dozvola Općine, koje nisu izdate.

Efendić nam je kazao i kako nema informaciju o tome da je ijedna od reklamnih agencija koje nude prostor za oglašavanje na ovaj načindosad dostavila zahtjev Općini za izdavanje saglasnosti.

Općina Novi Grad

Važno je napomenuti da se javni poziv za uklanjanje ilegalnih reklamnih plakata odnosi na slobodnostojeć panoe uz ceste i one koji nisu uz ceste, dok se on ne odnosi na reklamne panoe postavljene na zgradama.

''Oni će biti tretirani kroz poseban elaborat i za njih je moguće izdavati urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu, uz prethodno mišljenje Zavoda za planiranje KS'', kazao je Semir Efendić.

Kada su u pitanju druge općine, inspekcijske službe općina Centar i Stari Grad uklonile su plakate koji su nelegalno postavljeni u koritu rijeka, a za koje je postojala saglasnost Gradske uprave. Također, uklonjeni su i reklamni panoi koji su bili postavljeni na zgradama na obali Kulina Bana.

Služba za inspekcijske poslove Općine Novi Grad Sarajevo će izvršiti inspekcijski nadzor i podnijeti prijave protiv onih kojih su reklamne panoe postavili. One panoe čiji su vlasnici nepoznati Općina će ukloniti o svom trošku.

Vezani članci:

I to je moguće: Ilegalni bilbordi zaista uklonjeni

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije