Seksualno neobrazovani sarajevski studenti

Radiosarajevo.ba
Seksualno neobrazovani sarajevski studenti

Pišu: Jasmina Bajramović, Osman Zukić, Školegijum

Posljednjih je godina povećan broj aktivnosti u vezi sa poboljšanjem seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih, sa žarištem na maloljetnoj populaciji kao kriznoj grupi. Međutim, šta se dešava kada pojedinac/ka prestaje biti školarac/ka i postaje student/ica? Da li je važeća obaveza obrazovnih institucija da i dalje informišu i educiraju mlade, ili je legalno stečena „samostalnost“ legitimno polazište za individualnu edukaciju i prepuštenost samom sebi?

Sarajevski studentski domovi (Studentsko naselje Bjelave i Studentski dom Nedžarići) obezbjeđuju smještaj za cca 2.000 studenata, time čineći jednu frakciju studentske populacije koja je i najpozvanija da govori o problemima sa kojima se susreću mladi na vrhuncu seksualne aktivnosti. Krenuvši od ove pretpostavke, posjetili smo SN Bjelave i SD Nedžarići s namjerom da se upoznamo sa zvaničnim stavovima uprave doma, kao i stavovima studenata koji u njemu obitavaju, na temu poznavanja i upućenosti o mogućnostima spomenute naobrazbe u okviru samog doma.

Sami studenti tražili mesdžid

Na samom ulazu u zgradu Uprave doma zaljepljen je poster obeshrabrujućeg sadržaja za pitanja koja želimo postaviti; naime, radi se o pozivu na svečano otvaranje mesdžida u okviru SN Bjelave. Kako ćemo saznati iz razgovora sa članom Udruženja studenata studentskog centra, Harisom Zahirovićem, pitanje pokretanja mesdžida je direktna studentska inicijativa (sprovedena je anketa među stanovnicima doma), dok se o seksualnom obrazovanju – šuti. Saznajemo od Zahirovića da Udruženje nema određenog stava prema ovom pitanju, kao, između ostalog, i studenti, koji nisu pokazali interesovanje za ovu temu. Ovaj će stav potvrditi i predstavnici oba doma.

Zaključak: seksualne aktivnosti i nus-pojave istih nisu goruće pitanje za studente niti za one koji ih zastupaju. Da bi studenti – ipak – rado progovorili o problemima koji ih muče na planu seksualnog obrazovanja, govori anketa koju smo sproveli među stanovnicima oba doma: od 40 ispitanika, njih 29 bi rado posjećivalo radionice ili seminare na pomenutu temu, dok ostalih 11 navedena tema „ne interesuje“.

„Sveukupno poboljšanje životnih uslova“ jedna je od, kako zvanično tvrde, osnovnih preokupacija Studentskog centra Sarajevo. Stoga nije najjasnije kako se npr. prevencija spolno prenosivih bolesti ne uklapa u viziju spomenutog poboljšanja uslova, koje bi trebalo implicirati i određen vid interesa rukovodilaca SC Sarajevo za poboljšanjem zdravstvenih uslova u prostorima stanovanja. Koliko god bila praćena odobravanjem studenata, sporna je i odluka o postojanju mesdžida unutar studentskih domova kao javnih ustanova, koje bi svojom organizacijskom strukturom trebalo podržavati makar zvanično sekularno ustrojstvo države.

Kako je anketa pokazala, interes za ovakvom vrstom naobrazbe među studentskom populacijom ipak postoji. Kada bi postojala i  zvanična statistika o broju oboljelih od spolnih bolesti, odnosno učestalosti posljedica nezaštićenog odnosa, možda bi se ignorantski odnos odgovornih slica promijenio, počevši od studentskih asocijacija, uprave domova, kao i Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Dakle, ako je u interesu države da educira omladinu, kako ne može prevazići stid u educiranju odraslih?  

Bez statističkih podataka

U prostorijama JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata UNSA Školegijum nije naišao na razumijevanje stručnog osoblja kada su pitanju teme seksualnog obrazovanja, prevencije i savjetovališta. Specijalista ginekologije dr. Almina Jusić je potvrdila kako postoje interesi studenata za prevencijom i pregledima, ali nije željela otkrivati bilo kakve statističke podatke ili broj pregleda, odnosno abortusa, što smo tražili.

"Postoji interesovanje studenata, ali više od toga vam ne mogu reći. Slažem se da je seksualno obrazovanje jako važan segment društva, što ne znači da u Zavodu možemo davati informacije drugog tipa", rekla je dr. Jusić, opravdavajući sumnju da bh. društvo posvećuje malu ili nikakvu pažnju ovom segmentu života.

Kotromanići, pa reis

Svakako su promotivni plakati važan, a možda i nezaobilazan dio u edukaciji studenata, ali plakati na ulazima u Studentski dom Nedžarići, odnosno Studentsko naselje Bjelave otkrivaju stvarne interese sarajevskih studenata. Tako smo, npr., na glavnom ulazu u SN Bjelave naišli na plakate koji stanare pozivaju na svečano otvaranje mesdžida SN Bjelave (5. januara), kao i na promotivni plakat kožnih omota za indexe Kako ću zaštititi svoj index. Sa druge strane, u Nedžarićima se studenti pozivaju na predavanje reisa Mustafe ef. Cerića (6. januara), dok je znatno istaknuto porodično stablo bosanske dinastije Kotromanića. Ni na jednom vidnom mjestu nije bio istaknut nijedan plakat koji bi studente upozoravao na zaštitu od spolnih bolesti, odnosno pozivao na tribine o seksualnom obrazovanju, dok su nam upravnici domova kazali kako takvi plakati postoje.

Bolje se organizuju oko mesdžida

U razgovoru sa upravnikom SN Bjelave Amirom Jelečom saznali smo da postoji slab interes studenata za organiziranje predavanja o seksualnom obrazovanju i odgoju.

"Studenti ne pokazuju interes da organizuju predavanja o seksualnom obrazovanju, a sve što smo do sada pokrenuli nije trajalo dugo, prvenstveno zbog slabog odziva. Studenti se mnogo bolje organizuju kada su pitanju zahtjevi za otvaranjem mesdžida ili sl., iako u blizini imaju dvije džamije", rekao je Jeleč, dodavši kako ne postoji inicijativa od strane Zavoda za zaštitu zdravlja studenata za pokretanjem sličnih edukativnih predavanja.

"Iz Zavoda nismo dobili slične zahtjeve. Da se primijetiti da tamošnje osoblje mnogo ne zanima pokretanje edukativnih sadržaja, bez obzira što svaki student mora platiti za izdavanje zdravstvenog uvjerenja", dodao je Jeleč.

Slučaj homoseksualac

Upravnik SD Nedžarići Enver Gežo nam je ispričao slučaj homoseksualca koji je bio primoran da napusti dom.

"U domu je stanovao student koji se izjasnio kao homoseksualac, što je izazvalo negodovanje kod njegovih kolega u domu. Upravo smo od drugih studenata dobili zahtjeve da on bude smješten u zasebnu sobu, na što nismo mogli odgovoriti. To nam govori da studentska populacija ne prihvata takav oblik seksualne orijentacije", kazao je Gežo, dodavši kako je rukovodstvo SD Nedžarići raspoloženo da ustupi prostorije stručnom osoblju koje bi predavalo o važnostima seksualnog obrazovanja.

Seksualna i vjerska opredjeljenost

Stanar SD Nedžarići nam je kazao kako studenti ne posvećuju veliku pažnju seksualnom obrazovanju.

"U domu svako ima pravo na svoju vjersku opredjeljenost, dok je seksualna uvijek pod znakom pitanja. Kako je ova prva važnija, tako sam se potpisao i na peticiju za mesdžid i protiv mesdžida", rekao je S. I., odgovorivši tako na pitanje Školegijuma.

Prema informacijama iz SD Nedžarići i SN Bjelave, ne postoji nijedno prodajno mjesto u okružju doma gdje bi studenti mogli kupiti prezervative. Tako nam je prodavačica u Trgovini na malo broj 1 JU Studentski centar Sarajevo na Bjelavama, I. Z., kazala kako se u toj radnji ne prodaju kondomi.

"U ovoj trgovini nikada nismo prodavali kondome, a, prema mojim informacijama, studenti ih kupuju u trafikama izvan doma", rekla je I. Z.

Kažimo da se u hodnicima jednog i drugog sarajevskog doma mogu kupiti elektronske dopune za mobilni telefon, dok ne postoje automati sa prezervativima.

Manjak radionica

U SD Nedžarići i SN Bjelave proveli smo anketu za potrebe Školegijuma, a na anketna pitanja nam je odogovorilo 40 ispitanika, stanara jednog i drugog doma, i jednog i drugog spola, starosti od 18 do 25 godina.

Rezultati:

- 15 od 40 ispitanika je odgovorilo kako je upražnjavanje seksualnih odnosa u studentskom domu česta pojava, dok je njih 35 odgovorilo suprotno,

- 11 do 40 ispitanika smatra da se politika studentskih domova odnosi negativno prema navedenim pojavama (ukori i opomene), dok je 29 kazalo kako je odnos neutralan,

- 5 od 40 ispitanika se nikada nije susrelo sa radionicama na temu seksualnog obrazovanja, a da su u organizaciji studentskog doma, dok je njih 35 kazalo da nisu postojale radionice na pomenutu temu,

- 5 od 40 ispitanika je kazalo kako postoji inicijativa za pokretanjem radionica na temu seksualnog obrazovanja, dok njih 35 nije naišlo na takvu inicijativu,

- 11 od 40 ispitanika ne pokazuje zainteresiranost za teme seksualne edukacije, dok njih 29 interesuju navedene teme i rado bi posjećivali slične radionice.

Tekst prenosimo iz dvolista za pravednije obrazovanje Školegijum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije