Sedmo državno takmičenje BiH u slovkanju riječi na engleskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Sedmo državno takmičenje BiH u slovkanju riječi na engleskom jeziku
Ambasada SAD-a / Sedmo državno takmičenje BiH u slovkanju riječi na engleskom jeziku
U subotu, 12. maja, 17 srednjoškolaca iz cijele BiH - pobjednika regionalnih takmičenja iz slovkanja riječi na engleskom jeziku “Spelling Bee” - takmičilo se za nagrade i titulu “najboljeg/najbolje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH.”

Ove godine, pobjedu je odnio Branislav Ćelić iz Gimnazije Banja Luka iz Banja Luke i osvojio iPhone 7. Drugo mjesto pripalo je Mihajlu Vulović iz Gimnazije Filip Višnjić Bijeljina (koji je osvojio iPad Air), a treće mjeste i iPad Mini osvojila je Anastasija Šarić, Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

Ovo je sedmo po redu državno takmičenje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH, koji organizira Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Projekat je počeo sa preko 6,000 učenika u 192 škola i 82 grada širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama u mjesecu martu 2018. godine. Pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH u aprilu ove godine.

Pobjednici regionalnih takmičenja, njihovi roditelji i profesori, doputovat će u Sarajevo na finalno takmičenje gdje će se učesnici takmičiti za nagrade uključujući iPhone, iPad i iPad mini.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja došli su iz Bijeljine, Brčkog, Sarajeva, Maglaja, Gackog, Tešnja, Busovače, Konjica, Sanskog Most, Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Mostara, Kaknja i Trebinja.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u slovkanju riječi na engleskom jeziku. Obzirom da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog slovkanja, kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za slovkati, što se može vidjeti i u nekoliko video clipova u kojima naše kolege iz ambasade slovkaju riječi na engleskom jeziku:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije