Sedmica ravnopravnosti spolova u BiH 2013. godine

Radiosarajevo.ba
Sedmica ravnopravnosti spolova u BiH 2013. godine


Tekst bez intervencija objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

''Ravnopravan položaj žene je problematika čitavog svijeta, a ne samo BiH, pogotovo u slučajevima kada teška ekonomska situacija dovodi do otežavanja tog položaja'', kazala je danas novinarima direktorica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Na današnjoj konferenciji za novinare su promovirane ovogodišnje aktivnosti vladinih i nevladinih organizacija, te predstavljeni okvirni rezultati analize zastupljenosti muškaraca i žena u institucijama BiH.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji s institucijama svih nivoa vlasti, te vladinim i nevladinim organizacijama, već sedmu godinu obilježava Gender Week - Sedmicu ravnopravnosti spolova u BiH 2013. godine, javlja Fena.

''Naš je cilj da zakonski okvir i regulativa pređu na lokalni nivo, te da pritom sve žene i muškarci budu ravnopravni za dobrobit čitave društvene zajednice'' kazala je Samra Filipović-Hadžiabdić.

Na poziciji ministara nijedna žena

Analize koje su rađene upravo s aspekta ravnopravnosti spolova govore kako se na poziciji ministara ne nalazi nijedna žena. Od deset mjesta zamjenika ministara, šest zauzimaju žene, dok su na mjestima pomoćnika 42 muškarca i šest žena.

U 59 institucija BiH na najvišim rukovodećim pozicijama nalazi se 31,6 posto žena, na pozicijama zamjenica 24,3 posto je žena, a na mjestima pomoćnica 47,8 posto je žena.

Promovirane su i aktivnosti na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH 2013. godine, a predstavljeni su i izabrani projekti koji su podržani iz Finansijskog mehanizma za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP) za ovu godinu. Odštampan je kalendar aktivnosti na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH 2013.

''Kruna ovih događaja će biti 8. marta u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje će zajedno s NATO-štabom BiH i američkom ambasadom biti organizirana konferencija'' kazala je Filipović-Hadžiabdić. 

U bh. gradovima će biti organizirani okrugli stolovi, promocije knjiga, izložbe, diskusije, u kojima učestvuju i nevladine organizacije i udruženja Cure, Vive žene, Lara, Priroda, Uspjeh, Crveni križ tuzlanskog kantona i druge.

''Cilj aktivnosti je povećavanje i skretanje pažnje javnosti na značaj promocije pitanja koja su bitna i za žene i muškarce, djevojčice i dječake'', zaključila je Filipović-Hadžiabdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije