Sedamnaest godina 'Tunela spasa' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sedamnaest godina  'Tunela spasa' (VIDEO)

Tačno prije sedamnaest godina građani opsjednutog Sarajeva dobili su jedini izlaz iz ratne blokade. Otvoren je improvizirani tunel iskopan pod zemljom, od Dobrinje do slobodne teritorije na Butmiru.

Danas je tim povodom položeno je cvijeće na spomen obilježje devet poginulih građana ispred tunela, te je prikazan film o ratnom tunelu. Do njegove izgradnje, vezu sa ostatkom svijeta Sarajevo je plaćalo ljudskim životima na aerodromskoj pisti.

Rad na tunelu započet je u martu 1993. godine. Dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana u sedmici, timovi vojnika i bivših rudara kopali su tunel s obje strane aerodroma koji je kontrolirao UN, koristeći nikakve ili veoma jednostavne alate. Dnevno je kroz tunel prolazilo 2.000 do 3.000 ljudi i do 30 tona tereta, javlja FTV-

Ovaj tunel osigurao je hranu, struju i komunikacije izgladnjelim Sarajlijama i spasio grad. Danas tunel posjećuju turisti, ali institucionalizirane brige o tunelu još uvijek nema.

http://www.youtube.com/watch?v=jDNXYzR0_8c


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije