Sedam kandidata za rektora Univerziteta Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sedam kandidata za rektora Univerziteta Sarajevo


Ovih dana otpočela je procedura za izbor novog rektora Univerziteta Sarajevo, a u utrci je čak sedam kandidata, piše magazin Dani.

Na konkurs su se prijavili: Izet Radžo, profesor sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, te predsjednik Olimpijskog komiteta BiH; Borislav Petrović, dekan Pravnog fakulteta; Muriz Avdispahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu; Dubravko Lovrenović, prodekan Filozofskog fakulteta; Ahmet Hadrović, profesor na Arhitektonskom fakultetu; Veljko Trivun, dekan Ekonomskog fakulteta; te Faruk Čaklovica, aktuelni rektor Univerziteta.

Rektor Sarajevskog univerziteta bira se na šest godina, a bira ga tajnim glasanjem 35-člani Senat Univerziteta. Potom odluka Senata ide na potvrdu Vladi Kantona Sarajevo.

Prema saznanjima magazina Dani, najviše šansi za izbor ima Dubravko Lovrenović, profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

S druge strane, najmanje šanse za izbor ima aktuelni rektor Čaklovica. Štaviše, ukoliko prođe jedno tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, Čaklovica uopšte nema pravo na izbor.

On je, naime, za rektora izabran 2006., u toku mandata Hasana Muratovića. Potom je 2008. godine, ponovo, u redovnoj proceduri, izabran za rektora. Nejasno je, da li će se Čaklovici to računati kao dva mandata ili kao jedan, ili pak – kao jedan i pol.

Prof. dr. Slavenka Vobornik, prorektorica za nastavu, uputila je početkom godine Skupštini Kantona Sarajevo preporuku po kojoj bi se Zakon trebao tako protumačiti da se Čaklovici rad od 2006. do 2008. ne računa kao mandat, jer je proteklo manje od osam godina. Ako Skupština prihvati takvo tumačenje, aktuelni rektor bi imao šansu za novi izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije