Sedam bh. drama prevedeno na makedonski jezik

Radiosarajevo.ba
Sedam bh. drama prevedeno na makedonski jezik

Internacionalni teatarski festival MESS i Ministarstvo za kulturu Makedonije učestvovali su u objavljivanju knjige 'Sedam drama iz BiH', čiji su autori i autorice dramski pisci iz naše zemlje.

U izboru i u realizaciji knjige učestvovali su reditelj Dino Mustafić, teatrolog dr Muhamed Dželilović, a priređivač knjige i prevodilac drama je Liljana Mazova, pozorišna kritičarka i publiciskinja i dobitnica nagrade Festivala MESS za teatarsku kritiku 'Marko Kovačević'. 

U knjizi, koja je prva s ovakvim konceptom na makedonskom jeziku, makedonska publike moći će pročitati drame koje su napisali Almir Išmirević 'Kad bi ovo bila predstava/Kad bi ovo bio film', Almir Bašović, 'Priviđenja iz srebrnog vijeka', Abdulah Sidran, 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce', Zlatko Topčić, 'Srećna Nova 1994', Ljubica Ostojić, 'Nevjesta od kiše', Radmila Smiljanić, 'Balon od kamena', i Mirza Fehimović, 'Ćeif'.

Liljana Mazova u svom eseju na početku knjige zaključuje da odabrani autori kroz svoje drame govore/pripovijedaju o čovjeku – isključivo o čovjeku – u uslovima kada naslućuje, kada se boji za svoj i za život najbližih, kada živi sa ožiljcima najvećeg neprijatelja – rata. Onog među svojima i sa svojima, i kada na njega gleda kroz njegovo bezumlje (1992-1995). 

U svom eseju prof. dr Muhamed Dželilović konstatuje da su predstavljene drame ''primjeri jedne nove, svježe i intrigantne drame, kako na tematsko-idejnom planu, tako i na planu vrlo zanimljive dramske konstrukcije i to upravo po pitanju odnosa događaj/historija...'' i da ''nas pisci više ne upozoravaju samo na ono iz čega bismo se željeli istrgnuti, nego nam usmjeravaju pogled i prema opasnostima onoga u šta tako naglo, nekritički i neprimjereno ulazimo...''

Knjiga '7 drama iz BiH' tokom septemba bit će predstavljena na dva međunarodna festivala u Makedoniji - 10. septembra na Međunarodnom pozorišnom festivalu 'Risto Šiškov' u Strumici, a 20. septembra na Međunarodnom festivalu 'Mlad Otvoreni Teatar' u Skopju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije