Sebastian Rötters: Putovanje biciklom po Balkanu

Radiosarajevo.ba
Sebastian Rötters: Putovanje biciklom po Balkanu

Sebastian Rötters iz Berlina može se pohvaliti nesvakidašnjim iskustvom: triput je proputovao Balkan na biciklu. Zato mu vjerujte na riječ kad kaže: nema boljeg mjesta u Evropi za otkrivanje biciklom od prostora bivše Jugoslavije. Sebastian se na svom dvotočkašu penjao na snijegom pokrivene planine Crne Gore, prolazio neosvijetljenim tunelima kako bi stigao do doline Drine, "pržio" se na mostarskom suncu usred ljeta, a iz mraka u blizini Bosanskog Grahova njega i njegove prijatelje je spasio vozač kamiona.

Svoje priče o pustolovini na biciklu Rötters će sa sarajevskom publikom i zaljubljenicima u biciklizam i prirodne ljepote podijeliti u Galeriji Boris Smoje u četvrtak, 17. aprila u 20 sati.

Istog dana u 17:30 sati u prostorijama Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA (Dolina 5), Rötters će održati predavanje i prezentaciju o tome šta iskopavanje uglja znači za klimatske promjene, uništavanje prirode i sela. U Indoneziji se uništavaju kišne šume zbog rudnika uglja, zbog iskopavanja uglja milioni ljudi u Južnoj Africi nemaju pristup pitkoj vodi, u SAD cijele planine nestaju...

Ovo je jedan od problema kojim se bavi organizacija Urgewald, u kojoj Rötters djeluje, a svi zainteresovani pozvani su na predavanje i diskusiju, uz najavu putem mail adrese list.fest.sarajevo@gmail.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije