SDP osuđuje povećanje plata poslanicima

Radiosarajevo.ba
SDP osuđuje povećanje plata poslanicima


Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje odluku parlamentarne većine i Vlade Kantona Sarajevo kojom je povećana plata poslanika i ministara za 700 KM.

"Iako je u Bosni i Hercegovini opšta kriza, ugrožen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i smanjeni prihodi u cijeloj zemlji, oni su donijeli ovakvu sramotnu odluku", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.

SDP BiH "od svih njih traži hitno povlačenje ove sramotne i bahate odluke i javno izvinjenje svim građanima Kantona Sarajevo".

Dok su ostali kantoni u Federaciji BiH pred finansijskim kolapsom opravdano se postavlja pitanje odakle novac u Kantonu Sarajevo koji nije u stanju ni redovno isplaćivati plate budžetskim korisnicima, navodi SDP BiH.

Pokušaj pravdanja tzv. usaglašavanjem sa federalnim zakonom je samo paravan za pribavljanje još veće materijalne koristi šačice pojedinaca u vrijeme kada ista ta vlada nije sposobna građanima Kantona Sarajevo obezbijediti čak ni javni prijevoz, smatraju u SDP-u.

"Ako je zakon na koji se pozivaju usvojen 2011. godine, zašto se baš sada kreće sa njegovom primjenom, odnosno, zašto istu nisu primjenile prethodne dvije vlade? U cijeloj ovoj priči ne čudi nas ponašanje SDA i njenih ekspozitura od kojih smo navikli da se bore za povećanje svojih plata i privilegija. Žalosno je da SDA na nivou Federacije BiH ruši aranžman sa MMF-om što može dovesti do smanjenja plata ni naknada svih korisnika budžeta za 30-40 posto, a u isto vrijeme povećava svoje i plate koalicionih partnera", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije