Saznajte kako se raspoređuju vaše pare

Radiosarajevo.ba
Saznajte kako se raspoređuju vaše pare
/ www.budzeti.ba

Znate li kako su raspoređeni budžeti na različitim nivoima vlasti u BiH? Koliko novca odlazi npr. za obrazovanje i zdravstvo, a koliko za odbranu? 

Kroz novootvorenu web stranicu budzeti.ba ovi podaci sada su pristupačniji građanima, a kroz infografike prikazani su na slikovit i jednostavan način.

Centar za zastupanje građanskih interesa otvorio je ovu stranicu u sklopu projekta EngageMind, u sklopu kojeg nastoje bh. medijima, civilnom društvu i stručnoj zajednici predstaviti nove ili rjeđe prisutne teme koje smatraju bitnim za razvoj društva.

"Open Data je inicijativa, pokret i svjetonazor kojim želimo da se građanima, organizacijama civilnog društva, medijima, akademskoj zajednici i poduzetnicima omogući trenutan i neograničen pristup svim podacima kojima raspolažu javni sektor, javna preduzeća, javne službe, vlade i ministarstva, te sve institucije čiji se rad u potpunosti ili djelomično finansira novcem građana", kažu u ovoj organizaciji. 

U prvoj fazi projekta na stranici www.budzeti.ba je kroz infografike prikazana funkcionalna potrošnja novca poreskih obveznika kroz budžete Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Distrikta Brčko i 10 kantona.

Važno je napomenuti da infografike pružaju informaciju u dubinu, tj. da klikanjem na svaki krug dobijamo novu infografiku sa više detalja 

U našoj fotogaleriji pogledajte neke od primjera

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije