Save the Children o nasilju nad djevojčicama

Radiosarajevo.ba
Save the Children o nasilju nad djevojčicama


Povodom posljednjih u nizu slučajeva fizičkog i seksualnog nasilja nad djevojčicama kojima je, s pravom, zgrožena javnost u Bosni i Hercegovini, organizacija Save the Children obratila se javnosti saopštenjem u kojem izražava iskrenu zabrinutost i još jednom naglašava da je pitanje zaštite djece od svih oblika nasilja i zlostavljanja jedno od gorućih pitanja kojima se treba posvetiti dužna pažnja, kako od svih nadležnih institucija i nivoa vlasti, tako i od samih građana.

'Nasilje nad djevojčicama odražava stanje u društvu'

Ova organizacija je u saopštenju skrenula pažnju i na nekoliko ključnih činjenica koje treba imati na umu kako bi se djeca zaštitila od nasilja, a bh. društvo učinilo funkcionalnijim i sigurnijim.

„Postojeće norme društvenog ponašanja je neophodno pod hitno iz korijena promijeniti kako bi svaki pojedinac preuzeo odgovornost za prijavljivanje nasilja kojem svjedoči te kako bismo prestali zatvarati oči pred nasiljem, posebno kada se ono tiče djece. Naime, slučajevi djevojčica iz Vitovlja kod Travnika i iz Banjaluke ukazuju na to da čak i kada je nasilje prepoznato od okruženja, izostaje bilo kakva reakcija. Svjedoci smo činjenice da, posebno kada su žrtve djeca, pojedinci koji prepoznaju znakove nasilja, odnose se prema djeci kao prema tuđoj imovini te zatvaraju oči i uši misleći da nemaju pravo u takvim slučajevima intervenisati. Nažalost, ovakvi slučajevi bivaju procesuirani tek kada posljedice postanu tragične, poput slučaja teško pretučene trogodišnje djevojčice ili teških tjelesnih povreda osmogodišnje djevojčice uzrokovanih opetovanim seksualnim zlostavljanjem.

Odgovornost je na svima nama

Stoga želimo podvući, da svi građani imaju obavezu i odgovornost da reaguju u ovakvim situacijama i da prijave slučajeve nasilja nadležnim organima. Uz to, država BiH ratificirala je UN Konvenciju o pravima djeteta i preuzela obavezu da učini maksimalne napore da se dječija prava ostvaruju. Stoga je prema članovima 34 i 39 Konvencije, Država, ali i svi ostali nivoi vlasti, obavezna odgovori na svaku takvu prijavu i da zaštiti djecu od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, te da obezbijedi oporavak djece žrtava“, stoji u saopštenju.

„Posljednji primjeri ukazuju i na činjenicu da u Bosni i Hercegovini ne postoje adekvatna institucionalna rješenja koja bi obezbijedila da se djeca u ovakvim slučajevima sklone na sigurno, u skloništa koja će im obezbijediti potpunu fizičku i psihičku rehabilitaciju koja je prikladna njihovom uzrastu, sve do pronalaska rješenja za dugoročno zbrinjavanje i reintegraciju žrtava u društvo, koje će biti u skladu sa najboljim interesom djeteta. Save the Children poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno pronađu adekvatno rješenje i obezbijede ovaj vid usluga u okviru svojih nadležnosti, a pomoć u tome će dobiti i od strane same ove organizacije.

Zakoni koji pogoduju nasilnicima

„Na kraju, ali ne i najmanje važno, Save the Children želi istaći zabrinutost zbog postojećih zakonskih rješenja koja se tiču nasilja nad djecom, odnosno sa važećom kaznenom politikom prema počiniocima. Naime, prema Krivičnom zakonu, najveća zapriječena kazna za djela seksualnog nasilja nad djetetom iznosi 10 godina zatvora (FBiH), odnosno 15 godina zatvora (RS), dok je za zlostavljanje djeteta kao posljedica nasilja u porodici, a koje dovodi do teških fizičkih ozljeda zapriječena kazna od najviše 5 godina zatvora (FBiH i RS).

Još je više zabrinjavajuća činjenica da postojeća sudska praksa pokazuje da se najstroža predviđena kazna gotovo i ne izriče, te se nerijetko susrećemo sa počiniocima krivičnih djela seksualnog zlostavljanja djece i nanošenja teških fizičkih ozljeda kojima se, usljed raznih „olakšavajućih okolnosti“, izriču kazne zatvora ne duže od 3-5 godina , što je nemjerljivo sa užasnim posljedicama koje ovakva krivična djela ostavljaju na male žrtve za čitav život“, kaže se u saopštenju organizacije Save the Children.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije