Saudin Sivro: Povratak Arzije je ravan katastrofi

Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: Povratak Arzije je ravan katastrofi


Saudin Sivro (Foto: Oslobođenje)

Vijest da se Arzija Mahmutović vraća u sarajevske vrtiće u utorak je u sarajevskoj javnosti odijeknula kao bomba. Ubrzo je uslijedila reakcija Sanela Nezirića, advokata Javne ustanove (JU) Djeca Sarajeva, koji je istakao da Sud nije naredio povratak smijenjene direktorice u sarajevske vrtiće.

"Arzija Mahmutović nije dobra osoba da opet bude direktor Javne ustanove Djeca Sarajeva. Kadrovsko rješenje da se ona vrati bilo bi apsurdno jer bi se opet vratili staroj priči treba li uvesti vjeronauku ili ne, hoće li biti Djeda Mraza", rekao je u razgovoru za Oslobođenje Saudin Sivro, predsjednik Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo.

On je postavio pitanje da li su premijer i Ministarstvo obrazovanja i nauke KS išta uradili da zaštite interese ove ustanove.

"Arzija Mahmutović je od 2005. do 2009. godine bila direktor i tih godina nastupilo je rasulo, jer su ljudi u tadašnjoj Vladi napravili takve zakonske peripetije i nejasnoće i uveli pravnu nesigurnost u te ustanove. U to vrijeme se manipulisalo radnicima i sva moć odlučivanja bila je u rukama jedne žene, Arzije Mahmutović", rekao je Sivro i naglasio da su u to vrijeme roditelji bili nezadovoljni, ali da se sada niko ne žali jer stvari normalno funkcionišu.


Arzija Mahmutović (Foto: arhiv, Radiosarajevo.ba)

Po njegovim riječima, bilo je jako puno nepravilnosti u radu bivše direktorice.

"Arzija Mahmutović je funkcionisala po principu otvorimo kasu i dijelimo platu, a sada imamo trezorsko poslovanje i ne može se raditi kako ko hoće. Mene je Arzija zvala i govorila da ukoliko nastavim raditi to što radim svi članovi Sindikata iz JU Djeca Sarajeva otići će, a to je bila direktna prijetnja i pritisak. U njeno vrijeme trećina, ustvari skoro 90 radnika radilo je na određeno vrijeme i niko nije pitao zašto je to tako. Ili zašto su higijeničarke u njeno vrijeme bile ugrožene jer im je plata bila 420 maraka, a topli obrok 16 KM dnevno. Novi menadžment malo je okrenuo situaciju pa je plata čistačice i dalje niska, ali sada je ona zagarantovana i iznosi 580 KM, a topli obrok je 160 maraka", rekao je na kraju razgovora za Oslobođenje je Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije