Saudijska Arabija gradit će Univerzitetsku biblioteku

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija gradit će Univerzitetsku biblioteku

Petnaest miliona eura koštat će nova Univerzitetska biblioteka u Sarajevu, koja će se graditi u okviru Kampusa. Značajan dio tih sredstava najvjerovatnije će obezbijediti Saudijski fond za razvoj.

"Kraljevina Saudijska Arabija pružila je narodu Bosne i Hercegovine veliku pomoć tokom agresije, kao i veliku podršku u izgradnji naše ratom porušene domovine. Tu veliku pruženu pomoć i iskazano razumijevanje nosimo u našim srcima i nećemo je nikada zaboraviti", istakao je rektor Faruk Čaklovica na sastanku povodom izgradnje nove biblioteke, prenosi Fena.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammad A. Althakafi i predstavnici Saudijskog fonda za razvoj Mohammed Sufyani, Sulaiman Abdullah Alwetaid i Mohammad S. Aldalilan. Sa strane Univerziteta, osim rektora Čaklovice, tu su bili još i prorektori Samir Arnautović i Hazim Bašić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević, šef Odjeljenja za finansije međunarodnih projekata Ministarstva finansija i trezora BiH Bejta Ramović, te Adnan Pašić s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Čaklovica upoznao je goste s masterskim planom Kampusa Univerziteta u Sarajevu i dosadašnjim aktivnostima na pripremi projekta za izgradnju univerzitetske biblioteke. Istakao je da je na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj 6. juna, jednoglasno podržan projekt izgradnje univerzitetske biblioteke u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije.

Projekt "Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu" prezentirao je autor Adnan Pašić, i naglasio da je cjelokupni izgled buduće biblioteke zasnovan na masterskom planu za Kampus Univerziteta u Sarajevu.

- Realizacija projekta izgradnje univerzitetske biblioteke je od velikog značaja za Univerzitet u Sarajevu, a posebno za studente kojima bi na ovaj način bili osigurani uvjeti neophodni za uspješan studij.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj su pokazali veliki interes za predloženi projekt, te nakon razgovora o fazama njegove realizacije, izrazili riječi podrške za dodjelu grant sredstava potrebnih za izgradnju univerzitetske biblioteke, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona eura.

Kako je na sastanku i dogovoreno, u narednom periodu pristupit će se svim neophodnim procedurama koje će omogućiti početak realizacije ovog značajnog projekta.

- Ovo je historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu i nadamo se da će ovaj projekt predstavljati simbol podrške u borbi za dobro i blagostanje i biti vodilja za najuzvišenije ciljeve življenja, istakao je rektor Čaklovica.

Nakon sastanka, gosti su obišli Kampus Univerziteta u Sarajevu i samu lokaciju za univerzitetsku biblioteku, kao i Univerzitetski tele-informatički centar, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije