Sat za planetu Zemlju: Večeras ugasite svjetla! (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sat za planetu Zemlju: Večeras ugasite svjetla! (VIDEO)

Earth Hour  (Sat za planetu Zemlju) je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Globalna inicijativa WWF-a Sat za planetu Zemlju nastala je 2007. u Sydneyju sa svrhom podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Prošle godine u Satu za planetu Zemlju učestvovali su pojedinci, kompanije i organizacije u više od 7000 gradova i 162 zemlje.

U 2015. godini  putem ovog globalnog događaja, nastojat će se iskoristiti moć miliona ljudi koji žele "promijeniti" klimatske promjene.

Ovo je sedmi put da će se i gradovi iz BiH priključili ostatku svijeta u ovoj velikoj volonterskoj akciji koju organizuje WWF pozivajući domaćinstva i firme na gašenje njihovih nepotrebnih svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.

Kao u i zgradi sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku i ostalim objektima širom svijeta, u zgradi UN-a u Sarajevu bit će ugašena svjetla 28. marta, od 20.30 do 21.30 sati.

Pozivamo i vas da se uključite, jer kako je rekao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon na prošlogodišnjem samitu o klimatskim promjenama, glečeri se ubrzano tope.

"Efekti globalnog zagrijavanja - topljenje glečera, ekstremni vremenski uslovi i povećanje nivoa mora - počinju ozbiljno da prijete životu ljudi", kazao je Ban Ki-moon. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije