Sastanak o Tunelu spasa: Utvrđivanje historije

Radiosarajevo.ba
Sastanak o Tunelu spasa: Utvrđivanje historije


U organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo u četvrtak je u Sarajevu održan sastanak o temi Tunel D-B, historijska osnova, kao i stručna rasprava o istoimenom dokumentu koji je izradio historičar Mesud Šadinlija, a po narudžbi Fonda koji upravlja ovim spomeničkim kompleksom, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Na sastanku su osim Mesuda Šadinlije, učestvovali su ministar za boračka pitanja KS Asim Džambasović i direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho sa saradnicima, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić kao i predstavnici Općine Novi Grad, ratni generali Sefer Halilović, Vahid Karavelić, Ismet Hadžić, Rašid Zorlak, Fadil Hasangić, član Generalštaba Armije RBiH Zaim Backović, te brojni akteri planiranja i izgradnje Tunela spasa tokom protekle agresije na BiH.

"Cilj sastanka je definisanje i utvrđivanje historijskih činjenica vezanih za Tunel D-B na najobjektivniji način, kao i njihova ugradnja u dokument 'historijska osnova' kojim će se dopuniti postojeće idejno rješenje za uređenje spomeničkog kompleksa Tunela D-B sa dobrinjske i butmirske strane“, izjavio je Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala.

Kako je kazao Mesud Šadinlija dokument Tunel D-B, historijska osnova na osnovu kojeg će se raditi nova postavka muzejskog kompleksa, urađen je na osnovu sačuvane arhivske građe o izgradnji tunela, te razgovora i izjava sa akterima tih historijskih zbivanja.


Ulaz u tunel (Foto: arhvi)

Istakao je da postoji mnogo mišljenja i doživljaja vezanih za Tunel D-B, te izrazio očekivanja da će ovaj i naredni sastanci i rasprave  relevantnih subjekata dati konstruktivne prijeloge šta bi još trebalo biti dorađeno u dokumentu kojeg je pripremio. Izrada konačne verzije dokumenta, prema njegovom mišljenju, trebala bi biti završena za nekoliko mjeseci.

Formirati stručni tim

"Postoji više verzija oko ideje i  izgradnje Tunela spasa. Očekujem da ćemo kroz ovu i naredne diskusije doći do najboljeg rješenja dokumenta“, izjavio je ministar za boračka pitanja KS Asim Džambasović, koji je dodao da su navedene aktivnosti dio su potprojekta kojeg su podržale Vlada i Skupština KS u okviru projekta Odbrana i opsada Sarajeva 1992-1995 godina.


Sarajevski Tunel (Foto: arhiv)

Džambasović je pozvao sve učesnike sastanka koji raspolažu dokumentacijom značajnom za kreiranje ovog dokumenta da istu dostave Ministarstvu za boračka pitanja kako bi se ponuđeni materijal Tunel D-B, historijska osnova kompletirao.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno što prije formirati stručni tim koji će analizirati ponuđeni, te izraditi konačni tekst istog dokumenta. Također je zaključeno da će se, nakon prikupljanja relevantnih podataka, organizirati novi sastanak kako bi se učesnici današnjeg skupa informisali o njima, te kako bi se moglo započeti sa usvajanjem konačne verzije dokumenta Tunel D-B, historijska osnova, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Kako su se učesnici sastanka suglasili, u uvodu dokumenta navest će se sljedeće "Tunel D-B je izgradila Armija RBiH, Komanda i jedinice uz saglasnost užeg dijela zvaničnih organa vlasti. On nije ničiji i istovremeno pripada svima u sistemu vojne i političke subordinacije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije