FB / Saši Magazinoviću otkriven karcinom, dva puta operisan: Poslao je važnu poruku!

15. 11. 2019. u 18:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 122

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović podijelio je priču na Facebooku o tome kako je otkrio da ima karcinom i kako je operisan.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti: 

PROČITAJTE, PODIJELITE, POMOZITE SEBI I VAMA BLISKIM I DRAGIM LJUDIMA!

Od danas do sutra. Tako svi mi živimo. Sve preće od prečeg. A onda se desi da sutra ne dođe, a danas smo se mogli pobrinuti da bude drugačije.

Nedavno, na pregledu iz potpuno drugih razloga, ustanovljeno je da imam nešto što bi moglo biti rak kože. Onda pomislite da se to ne dešava baš tek tako i da to nikako ne može biti rak. Slijedi prva operacija, odstranjivanje, analiza tkiva - i tek tako se desi potvrda da zaista imam rak. Melanom. Mi u ovom društvu rak često zovemo "to" ili "ono" ili kancer, jer zvuči manje loše.

Danas sam imao i drugu operaciju. Više ne bi trebalo biti kancerogenih promjena. To će nadam se potvrditi i nalazi. Ostaće malo veći ožiljak na leđima, spoznaja da se život mijenja dok ne obraćamo pažnju i ljudska obaveza da govorim o svom iskustvu i utičem na ljude da povedu više računa o sebi. I to i ono i rak i kancer se tako često ušunjaju u tijela ljudi koje znamo, volimo, gubimo i opet zaboravimo da naša tijela nisu ništa sigurnija od onih kojima se to desi.

Ja sam vjerovatno sticajem okolnosti dobri primjer ove priče - slučajno ili ne. Ali želim vam reči - pregledajte kožu, benove i mladeze, nema stigme u samopregledu dojki niti pregledima kod ljekara, ginekologa, urologa, dermatologa... Pratite svaku promjenu i reagujte. I prije promjena, jer ih od danas do sutra često i ne vidimo.

Mnogo bi mi značilo da nadjete vremena i volje za ovaj savjet. Vodite računa o svom zdravlju. Preventivno!

NEMA KOMENTARA